Консорциум "ПСТ Хемус 2", който се свързва с Делян Пеевски, и турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" подадоха жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу прекратяването на процедурата за избор на изпълнител на две отсечки от магистрала "Хемус".

Жалба е подала и "Джи Пи груп", която се свързва с Валентин Златев.

Златев и Пеевски отрекоха да имат нещо общо с тези компании.

"Ташяпъ Иншаат Тааххют" бе елиминирана от конкурса и обжалваше търга още преди спирането му.

За АМ "Струма" бе избрана "С и Г Груп БГ", която няма нищо общо със строителство.

Говорителят на КЗК Марио Гаврилов съобщи пред БНР, че само през миналия месец в КЗК са постъпили 70 жалби за спрени процедури по различни обществени поръчки:

"Те са към общини, към Фонд "Затворно дело", към Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти".

Голяма част от тези жалби са срещу поръчките по същество, а не по самата процедура. Към НК "Стратегически инфраструктурни проекти" в КЗК има четири жалби, съобщи Гаврилов. Една от тях е за спряна процедура за изграждането на тунела "Железница" на "Струма", останалите три – за прекратяването на поръчката за строежа на лот 2 на "Хемус".

Неустойки за спрените поръчки няма да се плащат, защото това е направено по законосъобразен начин, заяви вчера премиерът Бойко Борисов. Той обеща уволнения за чиновниците, допуснали неефективните проекти.

Преди дни Борисов лично разпореди спиране на обществени поръчки за изграждане на автомагистрали. Освен за АМ "Хемус" и "Струма" бяха спрени и други обществени поръчки, като тази за личните документи и чистенето на летище София. За тях премиерът обяви лично от Брюксел, което породи съмнение, че това е направено под външен натиск.

Поръчките за автомагистралите се свързваха с фирми, близки до Пеевски и Златев. Борисов първо заяви, че ги спира заради витаещите съмнения, после обаче заяви, че не може да сочи двамата с пръст, че са лоши.