Европейският съюз ще продължи да работи активно за изпълнение на целта си за постигане на климатична неутралност до 2050 година, въпреки новите световни реалности. Това уверение дадоха пред участниците в провеждащата се в Египет международна конференция на ООН по изменението на климата председателите на Европейската комисия и Европейския съвет - Урсула Фон Дер Лайен и Шарл Мишел:

През февруари, в седмицата, в която Русия нахлу в Украйна, междуправителствената експертна група по климатичните промени предупреди ясно световната общност, че климатът се променя по-бързо от способността ни да се адаптираме към случващото се и светът трябва да действа по-добре и по-бързо в тази ситуация.

Имаме климатичен пистолет до главата. Войната на Русия срещу Украйна направи предизвикателството, пред което е изправен светът, още по-сложно. Кремъл избра да превърне енергията в оръжие, което насочва директно към Европа и глобалните и енергийни пазари.

Урсула Фон Дер Лайен и Шарл Мишел отбелязаха още, че Съюзът няма да се откаже от плановете си за намаляване зависимостта от руски изкопаеми горива и за активизиране на работата по използване на възобновяеми енергийни източници:

За Европа отговорът е планът REPowerEU, с който целим не просто намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива. Масово ускоряваме внедряването на възобновяеми енергийни източници, защото всеки киловатчас електроенергия - слънчева, вятърна и екологичен водород, е полезна не само за климата ни, но и за независимостта и сигурността на доставките.

Ние сме и ще останем шампиони по отношение на действията в областта на климата. Решени сме да ускорим темпото и се ангажираме да опазваме природата.

Декарбонизацията също бе акцент в изказванията на Урсула Фон Дер Лайен и Шарл Мишел:

Ще намалим емисиите парникови газове с поне 55 % до 2030 година. С пакета Fit for 55 ние въвеждаме най-амбициозната правна рамка в световен мащаб. И призоваваме всички големи източници на емисии също да увеличат амбициите си.

Стремим се да допринесем активно за декарбонизацията на индустрията по целия свят чрез създаване на ефективни партньорства за честен и справедлив енергиен преход. Целта ни остава същата: климатична неутралност до 2050 г. с нулеви нетни емисии. Трябва обаче да сме реалисти, което означава да адаптираме стратегията си за енергиен преход към новия геополитически контекст.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел припомни, че започналия преход в областта на климата освен през инвестиции за възобновяема енергия ще трябва да премине и през използването на всички енергийни източници:

Трябва да диверсифицираме възможно най-много, за да гарантираме сигурност на доставките, като същевременно признаваме, че развиващите се страни се нуждаят от газ за своето развитие и своя енергиен преход. Искаме справедлив, справедлив и приобщаващ преход.

А председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен допълни:

Нуждаем от осезаем напредък по глобалната ни цел за адаптиране. Най-нуждаещите се в развиващия се свят трябва да бъдат подкрепени да се адаптират към по-суров климат. Призоваваме нашите партньори в Глобалния север да увеличат финансирането си за климата към Глобалния юг. Екип Европа предоставя своя дял от обещаните 100 милиарда щатски долара. За втора година надхвърлихме 23 милиарда евро - въпреки пандемията от COVID-19, въпреки войната в Украйна. И голяма част от нашето финансиране за климата вече отива за адаптиране. Така че е осъществимо и ние призоваваме и другите да се активизират, каза Урсула Фон Дер Лайен и допълни, че Европейският съюз подписва споразумения с Египет, Намибия и Казахстан за осигуряване на ресурси, необходими за осъществяването на прехода към по-чиста енергия. А, на този фон Европейския парламент и Европейския съвет постигнаха предварително споразумение за обвързващи годишни цели за емисии на парникови газове за държавите-членки в сектори, които понастоящем не са включени в Системата за търговия с емисии на ЕС. Европейската комисия на свой ред пък представи предложението си за намаляване замърсяването на въздуха от нови автомобили, което е част от Европейския зелен пакт и което предвижда използване на по - екологични превозни средства за по-добро качество на въздуха.


 

Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с "Dir.bg".