Шествалентните ваксини за деца, които са част от имунизационния календар, са доставени в Регионалните здравни инспекции, обяви в предаването "Денят започва" по БНТ здравният министър проф. Христо Хинков.

"Шествалентните ваксини са осигурени. Днес трябва да има достатъчни количества в РЗИ. Въпросът е решен", категоричен е проф. Хинков.

Справка на сайта на Столичната здравна инспекция в края на юли показа, че липсва шествалентната ваксина "Хексацима" срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б и вирусен хепатит тип Б. Тя е задължителна за бебетата и се поставя между втория и четвъртия месец след раждането.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни пред БТА тогава, че здравните власти у нас са били предупредени от представителя за България на производителя на ваксината, че има затруднения в производството и че ще има забавяне на доставката за август. Той уточни и че ваксината вече няма да се произвежда с досегашното ѝ наименование, а ще бъде едно и също за цяла Европа. 

Д-р Милица Дочева, специализант по педиатрия към Клиниката по педиатрия в болница "Лозенец", обясни пред БТА, че ако поставянето на тази ваксина се забави с месец-два не е притеснително. Но ако имунизирането се забави в по-дългосрочен план, не би било благоприятно, особено за определена група от подлежащите на ваксинация. "Докато в обществото има над 80 на сто покритие, няма риск за съответната неваксинирана група. Има доста голямо ваксинално покритие на населението срещу заболяванията, срещу които е ваксината "Хексацима".

На изслушването си пред парламентарната комисия по здравеопазване миналата седмица проф. Хинков обясни, че за проблема с липсващите в аптеките у нас лекарства се предлагат законови промени, които засягат търговията на едро и дребно с лекарствени продукти, паралелния внос и усъвършенстване на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА).

Детската болница 

По друга тема, касаеща детското здраве - проектът за Национална детска болница в "Горна баня", проф. Хинков обясни пред обществената телевизия, че той не е спиран.

"Не се търсят нови варианти за болницата, решението да се строи в "Горна баня" си остава - екипите са готови, работи се, отчуждават се имоти, ще заработи обществен съвет, който ще има консултативни функции, ще участват специалисти, чрез него се определят функцията и профилите на болницата. Проблемите са свързани с инфраструктурата. Транспортният достъп трябва да се подобри. Няма да има хеликоптерна площадка. В началото на 2024 г. ще имаме един хеликоптер, което не е въздушна спешна помощ, екипите за него се обучават. Това е система, която се изгражда с години", каза още здравният министър.

По думите му е сформиран екип за ново остойностяване на клиничните пътеки.