Единодушно, с 15 гласа "за", парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване законопроект за изменение на Закона за здравето, който предвижда забрана за продажба на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви, организирани за деца и ученици, на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на райски газ, уточнява БТА.

Днес в болница "Пирогов" имаше случай на прието дете след употреба на райски газ, заедно с алкохол, но водещата причина за прием в лечебното заведение е алкохолът, каза депутатът проф. Костадин Ангелов /ГЕРБ-СДС/. Той посочи опитът на други държави, свързан с продажбата и употребата на райски газ и уточни, че в Ирландия е криминализирана продажбата му на деца под 18-годишна възраст, в Дания е ограничена продажбата на непълнолетни, а във Франция е забранена. "Иска ми се всеки от нас да разбере, че политиката е политика и тя има място в парламента, но има моменти, в които трябва да забравим за политиката и да подкрепяме стойностните неща", допълни проф. Ангелов.

Предвижда се създаване на национални програми за недопускане на употреба на райски газ от деца, каза заместник-министърът на здравеопазването Любомир Бакаливанов. Забраната за продажба е достатъчна за постигане на намаляване на рисковете за здравето на непълнолетните, каза още той, представяйки становището на Министерството на здравеопазването. По думите му в Закона за здравето за "закрито обществено място" няма дефиниция. Райският газ се използва като анестетик и аналгетик, както и в хранителната индустрия, припомни той.

Според депутата проф. Георги Михайлов /БСП/ проблемът с райския газ започва да става като епидемичен в България. Големият проблем за нашите деца са наркотиците, допълни той. По думите му употребата на райски газ "отваря вратите" на младите хора към твърдите наркотици.

Всички партийни групи ще подкрепят предложения законопроект, каза председателят на комисията Антон Тонев. В толкова кратък срок може би не предлагаме перфектния законопроект, но се убедихме, че законотворчеството е процес, който може да бъде надграждан. Ще се постарая, въпреки че утре ще е динамичен ден, той да бъде включен в дневния ред и ще помоля всички депутати да се регистрират, допълни Тонев.

На 26 юли омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата на диазотен оксид, познат като райски газ, от деца.