От 1 юли НЗОК ще заплаща медицински изделия за булозна епидермолиза.

Комисията по договаряне на стойностите, до които НЗОК ще заплаща медицинските изделия в извънболничната и болничната медицинска помощ, е приключила своята работа.

Списъкът на медицинските изделия, прилагани в извънболничната помощ, които Касата ще заплаща, е напълно обновен.

Освен 100 процента заплащане на 177 продукта, са постигнати намаление на стойностите, заплащани в 11 групи/типове с най-големи обеми.
Сред тях са сърдечна клапна протеза, кохлеарна имплатна система, комплект електрод за временна кардиостимулация и др.
Здравната каса ще заплаща медицински изделия за Епидермолизис булоза симплекс, Епидермолизис булоза леталис, Епидермолизис булоза дистрофика.

Броят на тест-лентите при интензифицирано лечение с инсулин, които Здравната каса ще заплаща, е увеличен двойно - от 150 на 300 годишно.

Действащият до момента списък е приет през 2007 г. и много от продуктите вече са оттеглени от пазара, което създаваше напрежение и неудобство на пациентите и лекарите.

За първи път е изготвен публичен и достъпен за граждани и специалисти списък на медицински изделия, което гарантира легитимността както на вносители и производители, така и на самите изделия.

"Създадена е система за кодиране и специализиран информационен модул, която ще доведе до по-добър контрол при разхода на средства за болнична помощ и ще осигури база данни по елементи с цел по-добро и обосновано планиране на бюджетните средства", обясняват от касата.