Това стана ясно при подписването на Националния рамков договор за медицинските дейности през 2012 г. от Управителния съвет на Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на НЗОК, съобщи БНР.

В болничната помощ от тази година НЗОК поема нови клинични процедури за хемодиализа и химиотерапия, както и диспансерно наблюдение на онкологично болните. Направени са промени и в някои клинични пътеки.

По думите на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов възникналият проблем със заплащането на химиотерапията е бил решен и средствата няма да бъдат по-малко. Преди два дни онколози алармираха, че средствата за химиотерапия са намалени с близо 30 млн. лева, а болните, които ще се лекуват, са с 12 000 повече.

От касата твърдят, че орязаните клинични пътеки за химиотерапия са коригирани, съобщи БНТ. И гарантират, че няма да има проблеми с химиотерапията, въпреки че цената от 600 лева остава 470. "Сама по себе си пътеката за химиотерапия е 470 лева, но тя не свършва до тук. Тя включва след това и всичките изследвания, които се правят на диспансерното наблюдение", обясни директорът на касата д-р Нели Нешева.

Предстои договорът да бъде подписан и от здравния министър д-р Стефан Константинов. Той обаче има някои резерви, както за парите за онкоболни, така и за хосписите. "Министерството цяла година говореше за хосписите, за хората които са в терминално състояние, че касата трябва да финансира тази дейност, а не да оставя хората да умират по домовете си и роднините да са страшно притеснени", обясни министърът.

Той смята, че трябва да се изчистят и въпросите с денонощните кабинети на общопрактикуващите лекари и платения достъп до специалисти.

Договарянето на цените и обемите на медицинските дейности между съсловната организация и НЗОК вече е самостоятелен договор, но е неразделна част от Националния рамков договор.

"Възстанови се истинското договаряне в здравеопазването. В резултат на това тази година към основния национален рамков договор, ще бъде разписан и допълнителен – този за цени и обеми. Така рамковото договаряне вече е в своята цялост", заяви  д-р Цветан Райчинов.

В първичната помощ, най-значимата промяна е свързана с повечето възможности, делегирани на семейните лекари.
Те ще провеждат диспансерно наблюдение на повече заболявания в областта на ендокринологията, сърдечносъдовите и други заболявания, както и ще могат и да назначават високо специализирани дейности на хронично болните. Увеличени са цените за диспансерно наблюдение - от 7.50 на 8 лв.

В специализираната извънболнична помощ новата промяна дава възможност на пациентите да отидат директно при специалист, без направление, но срещу такса. Ако се налагат допълнителни изследвания и консултации с друг специалист, те ще бъдат безплатни и ще се назначават по линия на НЗОК. Увеличени са и цените за заплащането на специалистите - за първичен преглед - от 15.50 на 17 лв., за вторичен преглед по програма "Майчино здравеопазване" - от 8 на 9 лв., за профилактика на рискови групи - от 8.50 на 9 лв., за лекарска консултативна комисия - от 2.50 на 5 лв., пакет физиотерапия - от 36 на 45 лв.

Увеличени са средствата за някои изследвания като рентгенология - с 6 процента и патоанатомията - с 35 на сто; завишаване има при паразитология и вирусология.