Исковете са за дължими суми от НЗОК за оказана болнична помощ по клинични пътеки. Решението беше взето днес на открито заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на лекарите от болничната помощ, съобщи председателят на асоциацията доктор Динчо Генев, цитиран от БТА.

Вече е подаден и първият съдебен иск - от болницата в Нови пазар, предаде БНТ. 40 други болници са готови да я последват.
От асоциацията смятат, че това вероятно ще даде старт и на лекарските протести.

По данни на Здравната каса натрупаните досега задължения към болниците са в размер на около 125 млн. лв. По думите на директора на касата Нели Нешева все още не е ясно как и кога ще се изплатят тези средства.

Освен за дължимите им суми, болниците ще съдят здравната каса и за натрупаните лихви, предаде Дарик радио. На първо време исковете ще засягат периода до края на юни, защото според анекса, подписан от болничните шефове през февруари, заработените суми над делегираните бюджети би трябвало да им се изплащат след цялостна проверка на дейността, която се извършва до месец след месеца на отчитане.

Очаква се първият иск да бъде внесен в Софийския градски съд от директора на болницата в Нови пазар д-р Атанас Атанасов. Той съобщи, че НЗОК дължи на лечебното заведение около 111 000 лева. За месец юни от касата са платени 69% от извършените дейности. Д-р Атанас Атанасов е изпратил чрез РЗОК-Шумен до НЗОК писмена покана за плащане на дължимото, но до този момент отговор не е получен. Той допълни още, че забавените плащания затрудняват изключително работата на болницата. В момента просрочените задължения, които лечебното заведение има, са в размер на около 600 000 лв. Атанасов заяви, че очаква съвсем скоро фирмите доставчици да си потърсят парите по съдебен ред.

310 хиляди лева пък дължи касата на болницата в Харманли. Там има консумативи и лекарства за болните, но е спряна храната.

В петък на национален събор на Българския лекарски съюз ще реши кога да се проведат национални протестни действия на медиците.