Кабинетът се намира в Многопрофилната болница за активно лечение в миньорския град. В него  ще работят по двама лекари и един фелдшер, като общо по график ще дежурят 20 медици. Те ще оказват медицинска помощ на близо 12 000 жители в 18 населени места в Бобов дол, предаде БТА, като се позова на съобщение на МЗ.

Останалите спешни кабинети ще отворят врати до 5 февруари. Те ще допълват помощта, която оказват спешните центрове по места, като дежурните лекари ще остават на смяна от по 12 часа. Тези кабинети ще работят през цялото денонощие. Дежурните лекари могат да бъдат от всички специалности - доболничната, извънболничната и спешната помощ. Всеки лекар ще получава по 100 лева за 12-часово дежурство

На първо време се откриват спешни кабинети на местата, където има намаляване на дейността на болнични лечебни заведения. Това е една мярка, която има за цел да подпомогне достъпа на гражданите до медицинска помощ, да има сигурност за тях и удобство за всички нуждаещи се, каза Нанев в Бобов дол. Той увери, че ще има възможност за разкриване на спешни кабинети на всяко място, където болницата не успява да задържи дейността си.

Към момента спешни кабинети се разкриват в областите: Велико Търново – Елена, Полски Тръмбеш; Видин – Кула; Враца - Бяла Слатина, Козлодуй; Габрово – Дряново; Кърджали – Ардино, Крумовград; Кюстендил - Бобов дол; Монтана – Берковица; Перник - Радомир, Брезник, Трън; Плевен - Белене, Левски, Никопол, Червен бряг, Кнежа; Сливен – Котел; Смолян – Мадан, Рудозем; Стара Загора – Гълъбово, Чирпан; Хасково - Тополовград, Ивайловград, Любимец; Ямбол – Елхово.

Въпреки уверенията на министъра обаче днес жители на град Левски протестираха срещу закриване на общинската болница. Управителят на болницата Людмил Великов заяви, че от утре вероятно няма да работят вътрешното и неврологичното отделение, което на практика ще доведе до фалит.
По думите на зам.-кметът на град Левски Борислав Цанов никой не е срещу реформата, но трябвало да има даден срок, в който болниците да имат време да изпълнят критериите.
"В договора за 2010 г. никъде не е поставен въпрос за двама специалисти по една специалност. Болницата има 5 отделения. Имаме проблем само с вътрешно отделение, защото здравното министерство не признава т.нар. широки специалности, а трябва да са тясно профилирани. Ние нямаме възможност да имаме още един специалист кардиолог. И най-вероятно вътрешно отделение няма да има”, обясни той и изтъкна, че в града има Спешна помощ, но тя не е добре обезпечена откъм служители и техника, защото разполага само с две линейки.

Междувременно от БСП съобщиха, че ще подкрепят всички протести в общините, където болниците се закриват. "Нужна е реформа, но тя трябва да се прави много внимателно. Това, което се случва може да се нарече само като авантюра, която води до унищожаване на голяма част от общественото здравеопазване на България", каза на пресконференция председателят на партията Сергей Станишев.
"Няма нужда министърът да прикрива този факт като казва, че не се закриват болници, а се въвеждат нови критерии за качество. Тези критерии не са обсъдени нито с лекарите, нито с НСОРБ, нито с общините", смята Станишев.