Това разказа пред Нова телевизия хигиенистката в Централния софийски затвор Христина Александрова, която единствена последвала бегълците Радослав Колев и Владимир Пелов вчера.

Вчера следобяд Пелов и Колев успяха да избягат, след като преодолели съпротивата на 3-ма надзиратели, като са ги заплашили с нож и пистолет и са стреляли 3 пъти. Те са обявени за международно издирване.

Твърди, че двамата са стреляли по постовия и чистачката се е опитвала да предотврати това. Мъжете са били въоръжени с нож и пистолет, насочен срещу надзирателите. Изчезват за 15 секунди като на филм, през парадния вход. Действието се развива пред очите на съкилийниците им. Успяват да неутрализират трима надзиратели.

"В страха си почти нищо не видях. Казаха ми да се махам. От уплаха нищо не видях”, допълни Александрова.

Властите вече съобщиха, че бягството на двамата затворници е добре планирано. Радослав Колев работил в кухнята. Предполага се, че оттам се е сдобил с нож. А Владимир Пелов си държал оръжието в килията. Колко по-рано е внесено и от кого - все още няма отговор.

„Това оръжие се вкарва само чрез човек. Този хубав пистолет, който го видяхте, той си е боен, не е някаква играчка. Този човек е от персонала”, твърди затворник, станал свидетел на бягството. По думите му, има затворници, на които им се прави фиктивен "тараш” на килиите.

"Отвориха си вратата. Заплашиха с пистолет този, който е на втори пост. Той го отваря с бутон, защото умира от страх. Те са страхливи! И го видях Пелов как тичаше, вече на бариерата, и му правеше на Ради с ръка знак по-бързо да минава. И просто им виждах гърбовете. И излетя дежурният офицер с още 7-8 човека, но то всичко беше приключено. Пред 11 човека става това нещо”, допълва затворникът-очевидец.