Първи излетя Драго, който се излюпи тази пролет в Западна Странджа. Младата птица е осиновена символично от Дир.бг, като по този начин медията подкрепи проект за опазване на царския орел и ловния сокол.
Птиците се намират в Западна Странджа и Сакар планина, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Младите орли направиха първия си полет неотдавна и вече предават GPS сигнали, които показват, че летят в близост до гнездата на своите родители.

Втори излетя Дарик II няколко дни по-късно, като в това време се упражняваше усилено в гнездото. Малко по-късно едновременно излетяха Буря и Станчо, които също се излюпиха в едно гнездо. Младите орли са добре и летят в района на гнездото си в Сакар.
Орлето Любо също излетя успешно и в момента проучва района на Западна Странджа.

Освен петте маркирани с предаватели царски орлета, още три млади птици, излюпени тази пролет, излетяха успешно от гнездата си в Сакар и Средна гора.

През юли експерти на БДЗП, работещи по проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, поставиха предаватели на 7 млади царски орела. Това се случи в районите на Сакар и Западна Странджа със съдействието на партньорите по проекта от Кралското дружество за защита на птиците - Великобритания, Унгарското орнитологично дружество и гръцки експерти.

Две от орлетата, на които бяха поставени предаватели, все още не са излетели от гнездото си, което се намира в Сакар. Техните имена са Шаци и Езра и се очаква скоро също да напуснат родното гнездо.

Вижте полета на орлите с предаватели на сайта на проекта www.SaveRaptors.org в рубриката Сателитно проследяване, където можете да намерите всяка от птиците с нейното име.