Манастири обиколки в Северна Македония

Ако попитане някой скопянец - на кое място в града може да се усети духа на столицата, той сигурно веднага ще ви насочи към Старата скoпска чаршия. Разходете се по тесните улички поплочени с калдаръма из лабиринтите на чаршията, изгубете се между хубавината на архитектурата, посетете Черква Св.Спас.

Черквата Св.Спас е построена към края на XVII век и представлява един от най-значителните паметници на културата в Скопие. Специално е ценен иконостасът, който е работен цели пет години и е довършен през 1824 година. Като паметник на културата, защитен със закон, в черквата се извършват богослужение и верски обреди, изключително за патронния празник, Спасовден. Иконостасът е дълъг 10 метра и съответства на трите кораба на черквата. Сцените от Светото писмо са допълнени с декоративни елементи - листа, цветя, животни, и с мотиви на геометрични орнаменти. Покрай доминиращия барок стил, през него се преплитат стилове на дърворезбарски творчества на средновековното изкуство, мотиви от готиката и ренесанса, натуралистични мотиви, композиции от стил рококо, но и множество мотиви от източното изкуство. С такова преплитащо съчетание Мияците създали единствен стил, който бързо достигнал върха в копаничарското изкуство.

Вижте снимки >>

Вижте различните лица на Охрид през нощта - от мистично и спокойно до вибриращо и модерно. Построен на висока стена над брега на най-южната точка на Охридското езеро се намира един от най-хубавите манастири в Северна Македония, който същевременно представлява и един от първите паметници на църковната архитектура и изкуство в охридския край - манастира "Свети Наум". Основоположник на манастира е средновековния писател и учител Наум, който е и един от основоположниците на славянската и македонска писменост и просвета. Погледът към пейзажа около манастира, ще породи във вас мисълта, че на това място небесната хубост е слязла на земята. Когато дойдете в Македония, не забравяйте да посетите гроба на св. Наум и странично да положите главата си върху него. Ако се съсредоточите и почакате малко, ще чуете дълбоко биене, за което вярващите ще ви кажат, че е сърцето на светеца.

Един от най-импозантните свети храмове, манастирът "Св. Йован Бигорски", е построен на бигорските скали над каньонската долина на река Радика, сред горите. Манастирът е построен с обработени блокове бигор през 11 век, но оттогава до днес минал през много страдания и няколко пъти бил опустошаван и запалван, но и разрушаван до темели. Единствено иконата на св. Йоан Кръстител останала неунищожена до днес. За нея се вярва, че по време на опустошенията изчезвала, а след това отново се връщала в манастира.

Сегашният манастирски храм датира от края на 18-и и началото на 19 век. Византийският стил на архитектурата на Бигорския храм събужда духовно спокойствие. Сърцето ви ще затрепери, а душата ви ще се изпълни с блаженство когато влезете в съборната църква, посветена на Йоан Кръстител, когато пред очите ви се открие живописната архитектура на монашеския конак, или когато погледът ви се спре на иконите и фреските, по-голямата част от които са дело на известния фрескописец Дичо Зограф. Най-голямото богатство в църквата и онова, с което манастирът е прочут надалеч, е нейният иконостас. Той е върховно и ненадминато дело на миячките резбари - прочутите Петре Филиповски-Гарката и неговата група и Макарий Фръчковски. Това монументално дело било завършено за учудващо кратко време - от 1830-а до 1835 година, а се характеризира със специфичното използване на човешката фигура и представянето на многобройни сцени от Стария и Новия завет на сравнително малко място. Целият живот на манастира през вековете и всичко, което е било създадено в него, като че ли и днес шепти за непрекъснатия стремеж към Бога.

Посетете Скопие https://macedonia-timeless.com/bug/gradoviregioni/cities/skopje/

Посетете Охрид https://macedoniatimeless.com/bug/gradoviregioni/cities/Ohrid/

"Свети Йоаким Осоговски"е възрожденска православна църква в Осоговския манастир, община Крива Паланка, Република Северна Македония. Манастирът "Свети Йоаким Осоговски" не е далеч, от която и да е част на Западна България. Той може да се посети и когато пътувате за Скопие. Църквата е католикон на Осоговския манастир, част от Кривопаланското архиерейско наместничество на Кумановско-Осоговската епархия на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

Църквата е изградена за четири години от изтъкнатия майстор Андрей Дамянов и е завършена през 1851 г. Представлява монументална каменна сграда с артика и куполи. Стенописите са дело на Димитър Папрадишки, който работи тук многократно от 1884 до 1945 г., заедно с иконописците от Тресонче Григор Петров, Аврам Дичов и Мирон Илиев от Дебърската школа. Киворият до западния зид съхранява мощите на Свети Йоаким Осоговски. Запалихме свещ, пихме вода от манастирската чешма, взехме си книжка (от Йордан Михайловски) с историята на манастира и останахме с един приятен спомен и усещането за докосване до старите светини на православието.