Управителят на Националната здарвноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев обяви, че има начини за законно нецелесъобразно изразходване на пари от Касата. По думите му институцията е плащала на частни болници в пъти повече за онколекарство, отколкото за същото на държавни и общински. Тъй като частните болници не са задължени да провеждат търгове. Те са освободени от процедури по ЗОП през 2016 г. със законови промени, предава bTV.


Още преди да избухне скандалът, Европейската комисия е започнала процедура срещу България за нарушаване на законодателството на Съюза. От ЕК настояват частните болници у нас да правят търгове за медикаменти, за които се плаща с обществен ресурс.

Междувременно стана ясно, че още през 2014 г. на Министерството на здравеопазването е предложена система за контрол на онлайн търговете за лекарства.

Тя е предложена от екип, в който участва и д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на Webit. Разработена е по поръчка на болница "Света Марина" във Варна. Процесът започва през 2010 г. и продължава 4 години.

"След 4 години работа ние предложихме една напълно завършена платформа, чрез която всичко, което в момента се случва, нямаше да бъде факт", коментира д-р Русев.

По думите му платформата е можела да спести около 20% от обществените разходите за лекарства на година, което са около 300 млн. лв.

Екипът предложил безвъзмездно разработената система и говорил с много министри на здравеопазването, но никой не се наел да я внедри.