Столична община премахва незаконни постройки на територията на Ловно стопанство "Искър". Тази сутрин екип на СО провери какво се случва с демонтажа на сгради и хотел, свързвани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка предаде БНТ. Още вчера стана ясно обаче, че се възпрепятства работата на общината за премахването им.

Снимки ВИЖТЕ ТУК>>

Това е първият опит за премахване на незаконен строеж от страна на Столична община. В петък се издаде заповед за събарянето на незаконните постройки, включително и ловен хотел.

Изчислено е, че за разрушението им са необходими 2 400 млн. лв. Те ще бъдат взети от общината, но след като всичко приключи ще бъдат предявени към фирмата на Гайтански.

"Абсолютно никакви документи, никакви строителни книжа нямат за тези сгради. И опитът, който се направи да се докаже, че тези сгради са построени преди 2001 година, за да получат съотвения режим на търпимост бе разгледан в съдебния контрол. Съдиите възприеха доказателствата, които нашите експерти представиха. Геодезии заснеха, ортофотоизображения, сателитни изображения, с които доказахме, че цялото незаконно строителство на ловно стопанство е извърено след 2019-та година. Ловното стопанство е захранвано с електрозахранване - виждате в тази луксозна сграда зад нас е предвидено и басейн има отоплителна инсталация, ОВК инсталация", каза главният архитект на София Здравко Здравков.

Снимка: БТА

От Столична община ще сезират прокуратурата за нанесените щети върху багерите, въпреки съпротивата постройките ще бъдат премахнати.

Снимка: БТА

Във вчерашния ден отново бе направен опит за премахване на постройките, но заради бременни кошути в една от незаконните сгради тя не беше бутната.

Столичната община започна разрушаването още миналия петък, но днес достъпът е бил ограничен. Заповедта за събарянето е потвърдена с влязло в сила решение на Върховния административен съду но в понеделник от Държавното ловно стопанство не са съдействали на общината.

Вчера рано сутринта екипите на СО и общинската фирма, която трябва да продължи събарянето на незаконния хотел, намират техниката си пред портала. "Чрез манипулация на окабелителната система те са запалили техниката и са я изнесли пред входа на Ловното стопанство. Отивайки на място виждаме случилото се, опитахме да запалим механизацията, но освен, че те са я запалили и извели отвън, бяха компрометирали и всички кабели", посочи Цветан Тодоров, директор на Дирекция "Общински строителен контрол" в Столична община.

По този начин багерът, с който трябва да продължи събарянето на незаконните постройки, вече не може да бъде запален и се нуждае от ремонт. Освен това, от вътрешната страна на входния портал е паркиран пикап, за който се предполага, че е на Държавното ловно стопанство.

Снимка: БТА

От Югозападното държавно предприятие, заявиха, че въпросният високопроходим автомобил не е на ловното стопанство и както за него, така и за изнесената увредена строителна техника трябва да бъдат попитани разследващите органи.

Оттам твърдят, че още на 6 март Иван Дивизиев е издал заповед, с която забранява влизането на хора и автомобили в ловното стопанство във връзка с намаляване на риска от преждевременно раждане на бременни кошути и пренасяне на зарази и вируси. От Югозападното държавно предприятие заявиха още, че тази заповед нямала нищо общо с последващите действия по събарянето на незаконната постройка. 

"Държавата пречи по всякакъв начин на общината да изпълни служебните си задължения. В петъчния ден ни посрещнаха с всякакви възможни хитринки, за да не ни допуснат на територията на ловното стопанство. Представител на Ловното стопанство паркира своя високопроходим автомобил пред вратата, през която ние трябваше да влезем с механизация. В днешния ден всичките екипи на Столична община, включително и аз идвам от място бяхме изненадани с нова порция хитрини. СДВР не се яви в петък в указания час. Днес бяха на място и отново не получихме съдействие от тяхна страна", уточни вчера Цветан Тодоров, директор на Дирекция "Общински строителен контрол" в Столична община.

Снимка: БТА