Първият от общо осем самолета Су-25 с регистрационен знак 002 замина вчера, за ремонт в "558-и авиоремонтен завод" в град Барановичи, Беларус. Там на машината ще бъде извършен основен ремонт, увеличаване на ресурса и преоборудване.

Су-25 беше разглобен на основни части и натоварен на самолет Ил-76. Транспортирането до авиоремонтния завод беше извършено успешно, съобщиха от Министерството на отбраната.

Снимка: Министерство на отбраната

Припомняме, че правителството осигури 82,510 милиона лева на Министерство на отбраната за ремонта на самолетите.

Наскоро премиерът Борисов заяви, че ремонтът на самолетите ще позволи възстановяване на летателната им годност и запазване на придобитите отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет.

В края на юли с гласуване в парламента стана ясно, че Министерството на икономиката няма да има решаващо влияние при сделката за ремонта на двигателите на руските самолети Су-25. Това стана с приемането на второ четене на промените в Закона за забрана на химическото оръжие и контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори.

Според приетите текстове, освен министъра на икономиката, удостоверение за лицензиране на подобна дейност може да издава и министърът на отбраната. Въведе се задължение с писмо военният министър да уведомява министъра на икономиката за издаденото удостоверение.