Окръжна прокуратура - Перник се е самосезирала след изявление на кмета на Перник Станислав Владимиров. Той сигнализира за кражби и унищожаване на част от съоръженията, довеждащи води от язовир "Пчелина" към "Стомана Индъстри".

По думите му по този начин е осуетена възможността за ползване на водоема за промишлени нужди. 

За проверката оповестиха от държавното обвинение. Образувана е преписка и с постановление от днес на прокурор в Окръжна прокуратура - Перник на сектор "Икономическа полиция" в ОД на МВР е възложено извършването на проверка.

Язовир "Пчелина" е строен през 70-те години на миналия век като утайник на предприятията от Пернишкия промишлен комплекс. Обемът му е 54,2 млн. куб.м.

На фона на водната криза в Перник, която остави с ограничен достъп до вода над 100 хил. души, през последните седмици се заговори за ниското ниво на язовир "Бебреш". То предизвика опасения, че хората в Ботевград също ще останат без вода.

От съобщение на пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) след проведена на 30 декември среща, стана ясно, че към този момент полезният обем на язовира (над мъртвия обем, който не може или поне не би трябвало да се използва) е "почти 1 500 000 куб. м".

Според информация от регионалното министерство от язовира средно на ден се черпят около 14 000 куб. м. Ако тези данни са точни и ако няма никакъв приток към "Бебреш", тази вода ще стигне за около три месеца и половина. След това ще бъде достигнат мъртвият обем.