В момента Инспекцията по труда налага глоби на стотици фирми за неизплатени заплати, но нарушенията продължават.

Плащат си глобите и пак не плащат заплати, с промяна в Гражданско-процесуалния кодекс ще искаме да се извади изпълнителен лист, за да има възможност работникът да извади изпълнителния лист и с него да отиде при съдия изпълнителя и чрез запор на имуществото да се изплатят заплатите”, обясни  Младенов.

В плана за заетост за идващата година, правителството предвижда по-висока безработица. Целта на кабинета обаче е тя да не надмине 11,5 процента. Бюджетът за подпомагане на заетостта остава същият като тази година - 73 милиона лева, но броят на субсидираните лица се намалява с 20 процента.

Свива се програмата от "Социални помощи към заетост", която осигуряваше работа на над 9000 души. Догодина по тази програма ще бъдат наети само 5 400 души. За сметка на това свиване, правителството увеличава с 25 милиона лева парите по оперативна програма "Човешки ресурси", която осигурява професионална квалификация за безработните.

На Коледа премиерът Бойко Борисов също се обяви "за" промени в трудовото законодателство, които да дадат правомощия на държавата да наказва бизнеса за неизплатени заплати.

Вчера пък председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев заяви, че проблемът е в големия брой фирми в процедура по несъстоятелност. "Съгласно законодателството, работодателят е длъжен да плаща до 60% от дължимите суми на своите работници и служители, но не по-малко от минималната работна заплата, след което се начисляват наказателни лихви по тези суми. Проблемът не е в плащанията. Проблемът е защо толкова фирми са в процедури по несъстоятелност, проблемът е закриването на работни места и липсата на инвестиции. Първо трябва да отстраним проблема и тогава да мислим за подобни решения, които са свързани с последствията от него", обобщи Данев, цитиран от БНР.