Локализиран е пожарът в химическия комбинат "Свилоза" в Свищов, където тази сутрин се запали голямо количество дървесина.

В помощ на огнеборците е пристигнала влакова композиция с 50 тона вода.

Огънят е обхванал камари с дървесина на площ около 800 квадратни метра от склада на открито с обща площ 4 декара, съобщиха от Областната противопожарна служба. Усилията на 50-те пожарникари с 8 автомобила и ведомствената противопожарна служба на химическия комбинат "Свилоза" са насочени към прекъсване пътя на пожара и да не се позволи той да се разрасне. В борбата с пламъците участват екипи на Районните служби в Свищов, Велико Търново, Горна Оряховица и Павликени. Докарани са и 4 водоноски от община Свищов и влак с 50 тона вода, от който презареждат противопожарните автомобили.

Няма пострадали хора. Няма замърсяване на въздуха на Свищов с финни прахови частици от пожара, сочат данните от Екологичната станция в града.

"Във всички заводи като нашия, когато се обели кората на дървесината, за да влезе в технологията, да се прави на чипс, на трески, кората се изхвърля и тя като стои и не се използва, стои на купчини, започва да гние и от гниенето се самозапалва." Това поясни по БНР собственикът на предприятието Красимир Дачев.

"Това беше хроничен проблем на фабриката още преди приватизацията", уточни той. Дачев допълни, че с такива "пирамиди" са били покрити 300 дка.

От 1999 година досега такова нещо не се беше случвало, отбеляза Дачев. Това по думите му е причината да се изготвя проект за централа за биомаса, за да може този отпадък да се изгаря и да се превръща в технологична пара за фабриката.

Народът е стресиран и потреблението драматично падна, хората се свиха в черупките си, каза още Красимир Дачев пред БНР.

В качеството си на представител на бизнеса Дачев отбеляза, че протестите са хубаво нещо и той самият е недоволен от хиляди неща, но "хубаво е да ги структурираме". Според него "не може така анархо-либерално".