Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за изпълняващ длъжността кмет на район "Младост".

Решението за това бе прието след проведено на 25 април извънредно заседание на Председателски съвет, на което по темата е постигнат консенсус, а днес тя залегна като извънредна точка в заседанието на Столичния общински съвет.

До настоящия момент Клисуров бе заместник-кмет и е лично посочен от кмета Десислава Иванчева, която все още се намира в ареста и е подала заявление за излизане в отпуск.

Първоначално Войслав Тодоров от коалиция "Сердика (АБВ, Български социалдемократи)" предложи точката въобще да не влиза в дневния ред, но то бе отхвърлено, съобщи "Фокус".

Общинският съветник от "Реформаторски блок-София" Трайчо Трайков подчерта, че в рамките на днешния ден предстои Апелативният специализиран съд отново да разгледа мярката за неотклонение на задържания кмет на "Младост" и поиска точката да бъде разгледана на по-късен етап в заседанието, но предложението му също не бе прието.

Отношение по темата взе и общинският съветник Калоян Паргов, председател на групата на общинските съветници от "БСП-лява България".

"Нашето най-голямо желание е час по-скоро да се нормализира работата на район "Младост", аргументира се Паргов и подчерта, че работата на районните кметове не бива да се свързва само с издаване на строителни разрешителни.

Има служебен раздор между мен и Десислава Иванчева, заяви арх. Румен Русев, зам.-кмет на район "Младост", коментирайки служебните си отношения с арестувания кмет.

"Аз исках по-маловажните неща от високото строителство, като разрешение за строеж на външни връзки, къщи, изгребни ями, издаване на административен адрес, ако е възможно, да бъдат насочвани директно към мен още от деловодството, за да може тези преписки да се движат в законовия срок. Но те отиваха отново при нея", коментира арх. Русев.

На въпрос дали се е виждал с бизнесмена Александър Ваклин, който подаде сигнала срещу Десислава Иванчева, той отговори: "Никога, по никакъв начин не съм се виждал с Ваклин. Знам за кой имот става въпрос,но защото вече проверих. Неговата преписка беше забавена с 3 месеца при г-жа Иванчева".

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе арестувана на 17 април в столицата след акция на МВР, Специализираната прокуратура и КПКОНПИ. Тя бе държана закопчана с белезници над 5 часа, докато течеше обискът на автомобила ѝ, в който разследващите откриха 70 000 евро.

По данни на прокуратурата парите са били част от по-голяма сума, поискана като подкуп за издаване на строително разрешително. Впоследвие стана ясно, че бизнесменът Александър Ваклин е подал сигнала срещу Иванчева. Освен нея, обвиняеми са още зам.-кметът на района Биляна Петрова и бившият кмет Петко Дюлгеров. Спрямо тримата е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".