След протест на граждани Столичната община реши да закрие Кризисния център за бездомни хора в квартал "Захарна фабрика". Центърът, който се намира в блок 51, ще спре работа още тази година, а филиалът към него - в блок 48, ще бъде закрит до две години. Това стана ясно след среща на Инициативния комитет на протестиращите с представители на Столичната община.

Тази услуга ще продължи да съществува, но не на територията на "Захарна фабрика" и далеч от обществото, което има своите виждания за този вид социална услуга“, коментира пред БНР Минка Йовчева от дирекция "Социални дейности".

Днес протестиращите от “Захарна фабрика“ се събраха пред Столичната община. Първоначално тяхната идея беше да бъде организиран палатков лагер, но за обособяването на такъв не са получили разрешение. Според недоволните от центъра софиянци, още през декември миналата година от Столичната община са обещали кризисният център да бъде преместен.

Планирано е и автошествие днес в 16.30 часа, което ще тръгне от общината в "Илинден" и ще спре пред сградата на Столичната община.

"Центърът пак да работи като такъв, но да приютява хора, които имат по-голяма нужда и оценяват самата помощ - като жени, жертви на насилие, като старчески дом, като дом за рехабилитация. Въпросът е контингентът да се смени. Третото ни искане е просто да се довърши това, което кметът е започнал - да се бутне гетото", заяви Христина Янкулова от Инициативния комитет - "Захарна фабрика".

След протестите на хората от “Захарна фабрика“ от Столичната община се отказаха от идеята в квартала да бъдат настанени семейства от виетнамските общежития в “Красна поляна“.