Законопроект, внесен от депутати от Националния фронт за спасения на България, ще разреши строителството по морския бряг. За това алармират природозащитници пред bTV.

Миналият петък шестима народни представители от НФСБ са внесли промени в Закона за регионалното развитие. В документа попадат изменения на два закона - за устройствата на територията и на черноморското крайбрежие. Добавя се терминът "приоритетни зони за въздействие", т.е. общинските съвети ще решават кой строеж има най-голяма възможност да повлияе върху социално-икономическото развитие на общината. А тези зони да са и в закона за черноморското крайбрежие, предлагат депутатите от НФСБ.

И още: "Ако за съответната територия на общината няма одобрен общ устройствен план, се допуска промяна в предназначението на поземлени имоти в горските територии, попадащи в зона "А" и в зона "Б" въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план."

Зона "А" е до 100 метра от плажа или морския бряг.

"Депутатите предлагат една огромна врата, с която да се започне отново застрояването по морето, включително в местата, където има вече  приети ОУП,  което е най-скандалното", каза Люба Батемберска от "Да спасим Карадере".

От НФСБ в мотивите си към предложения законопроект пишат:

"Да се допуска промяна на предназначението на земеделски земи и поземлени имоти в горските територии в обхвата на зона "А" и в зона "Б".

От опозицията критикуваха предложенията.

"Простичко казано, земеделски земи, до Черноморското крайбрежие, които в момента не могат да им се смени предназначението, с едно просто мнозинство в общинския съвет могат да се обособят в други зони и да бъдат засторени - още бетон, още строителство по Черноморието", смята Явор Божанков, депутат, "БСП за България.

От ГЕРБ се въздържат от коментар с мотива, че законопроектът първо ще се обсъди в парламентарната им група. През юли обаче в разгара на казуса "Алепу" председателят на екокомисията обеща забрана за строителство край морския бряг.

"Ще наложим забрана на строителството в Зона "А" - 100-метровата зона, прилежаща на черноморския бряг, където ще бъде наложена пълна забрана за строителство", каза Ивелина Василева, председател на Комисия по околна среда в НС.

Все още не е ясно дали ГЕРБ ще подкрепи коалиционния си партньор за внесените сега законови поправки.