Това каза министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев при обсъждането на промените в закона, цитиран от "Фокус". Форумът се организира от Министерството на здравеопазването и членовете на парламентарната комисия по здравеопазване от ПГ на ГЕРБ. В кръглата маса участват представители на всички социални партньори, съсловни и пациентски организации.
На кръглата маса се обсъждат санкциите за хората, които не плащат здравните си осигуровки. В процес на обмисляне е предложението, ако не си платил, да не може да пътуваш зад граница, като то се отнася само за работодатели, които не са внесли осигуровките на своите служители.
Предложенията са за глоби от 500 до 5000 лева за физически лица и имуществени санкции за еднолични търговци и юридически лица в размер от 1000 до 10 000 лева за тези, които са нарушили обема и изискванията за качеството на медицинската помощ. За повторно нарушение на недобросъвестни извършители на медицинска помощ глобите ще бъдат от 1000 до 10 000 лева и имуществени санкции от 2000 до 20 000 лева.
„Това е нов момент на завишаване на санкциите. Ние ще държим на качеството на медицинската услуга”, обясни председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов. По думите му изпълнителите на медицинска помощ, които нарушат изискванията за предписване на лекарства според новия закон, ще бъдат наказвани с глоба от 500 до 3000 лева за физически лица и с имуществени санкции за юридически лица от 1000 до 6000 лева. Тези от тях, които нарушават изискванията за предоставяне на информация, ще се санкционират с глоба от 500 до 3000 лева.
Иванов припомни, че постоянно се говори, че у нас има около 1,5 млрд. лв., които допълват системата в здравеопазването чрез нерегламентирано доплащане. „Това нещо трябва да бъде прекратено. Ние ще се справим с раздаването на пари под масата”, заяви депутатът. По думите му в тази насока ще има регламент, чрез който ще се въведе официалното доплащане.
Финансовото стабилизиране на НЗОК е във философията на законопроекта. Директорът на НЗОК няма да бъде политическа личност, а ще бъде избирана от Народното събрание. Този проектозакон предвижда в НЗОК да влезе по-голямо финансиране.
За да може това да стане, се мисли за нужните промени в здравеопазването – оптимизацията в болничната помощ. Когато тази реформа се направи, ще излязат повече финанси, обясни финансовият министър Симеон Дянков. По този начин в здравеопазването ще влязат стотици милиони лева.
От НЗОК се източват пари за неизвършени дейности, една значителна част от парите на касата не се използват по предназначение. Парите от касата се плащат за дейност, а не за капиталови разходи, обясни президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев по време на форума. Другият проблем е, че над 1 млн. българи не плащат осигуровките си, обясни Тренчев.