Загиналите пилоти на хеликоптер Ми-17 са повишени в звание със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, съобщиха от Министерство на отбраната.

Майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев загинаха при трагичния инцидент с хеликоптер Ми-17 на 11 юни, в района на авиобаза Крумово.

Колегите им утешават близките

Снимка:bTV

 Днес погребват двамата пилоти с пълен военен церемониал на Централните гробища в Пловдив, където се стекоха хиляди хора, за да ги изпратят по последния им път.  На погребенията са близките на жертвите, техни колеги и приятели, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната Андрей Боцев, командващия ВВС ген. Цанко Стойков, заместникът му Петьо Мирчев, както и военни от всички авиобази в страната.

Колегите носиха на ръце ковчезите на загиналите си колеги

Снимка: БТА

Заупокойна молитва беше отслужена от Пловдивския митрополит Николай заедно с други свещеници.

Траурният ритуал е с военен духов оркестър и почетен караул. Пилотите бяха погребани един до друг, а траурната церемония продължи два часа.

Министърът на отбраната Каракачанов отдаде последна почест

Снимка: БТА

Последно сбогом

Снимка:bTV

 Безсилни сме да изразим болката си от загубата на двамата безупречни колеги и добри приятели. За летците небето е дом, а животът им е възход нагоре към висините. Ние скърбим заедно с вас, скъпи семейства, и даваме обет да пазим спомена за двамата майори и да подкрепяме семействата. Това каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков на траурния ритуал.

 Майор Пламен Пантилеев - командир на седмо авиационно звено Ми-17, и майор Стоян Неделчев - щурман на вертолет, служили редом във вертолетна авиационна ескадрила на авиобаза Крумово, загинаха на 11 юни 2018 г. при изпълнение на тренировъчен полет с Ми-17. Целият им професионален път в служба на Родината е свързан с вертолетната авиобаза. И двамата основно летяха на вертолет Ми-17 и са участвали в една от най-рискованите мисии на Въоръжените сили в помощ на население при бедствия и аварии - при гасене на пожари в спасително-издирвателни операции. Със своя професионализъм и всеотдайност са доказали, че вертолетната авиация е важен елемент за цялата система на националната сигурност. Колегите им ще ги запомнят като изключителни професионалисти и приятели, което е в основата на успеха на цялата ескадрила. По време на службата си двамата пилоти са награждавани многократно за проявен висок професионализъм при изпълнение на задачите.

Съболезнователни адреси до семействата на загиналите са получени от президента на Република България и върховен главнокомандващ Въоръжените сили, от държавни институции, от военни формирования и частни фирми.

 Поклон пред светлата им памет!

 

 

Отец Николай опя загиналите пилоти

Снимка: БТА