Задържан за до 24 часа е 51-годишен мъж от Кърджали, който по първоначална информация е имал договор за трудова дейност с протестиращите вчера в Перник турски работници, съобщи Областната дирекция на МВР (ОДМВР).

Името му не се съобщава. По случая е започнато досъдебно производство.

Около 10:50 ч. вчера на тел. 112 е подаден сигнал, че двама работници са се качили на последния етаж на новострояща се сграда в центъра на Перник и искат да им бъдат изплатени дължими трудови възнаграждения. След преговори на двамата недоволни с кмета на Перник Станислав Владимиров, служители от Института по психология на МВР и местни полицаи, строителните работници слязоха след повече от 8-часов престой на перваза на шестия етаж на жилищния блок.

Двамата бяха закарани за преглед в МБАЛ "Рахила Ангелова" - Перник. По данни на медици здравословното им състояние е задоволително, уточнява ОДМВР.

Вчера кметът Станислав Владимиров обяви, че институциите са поели ангажименти случаят да бъде разплетен докрай. 

Още вчера от кърджалийската фирма имаше уверение, че ще бъдат изплатени частично възнаграждения, а след това ще се пристъпи към подписването на споразумения за останалата част от сумата.

Обектът в Перник, откъдето заплашваха, че ще се хвърлят двамата работници, е с български инвеститор-строител, кърджалийска фирма, която е посредник, и турска фирма, която е наела работниците от Турция. Кой по веригата носи вина за неуредените финансови взаимоотношения с работниците, тепърва ще се изяснява.