Заради многото катастрофи, забраняват изпреварването в Кресненското дефиле. Според данни на Пътната полиция, 70% от катастрофите там се случват заради неправилно изпреварване или заради движение с несъобразена скорост. В момента в дефилето е въведено временно ограничение на скоростта от 50 километра в час. До началото на активния летен сезон тази забрана ще стане постоянна.

От днес влизаме в три последователни почивни дни, което засили трафикът. Очаква се утре той да бъде още по-натоварен. Тази вечер жители на Симитли пък излязоха на протест, като временно блокираха движението по пътя за Банско и движението по международния път за Гърция.

За едно денонощие през Кресненското дефиле преминават над 11 000 автомобила. Временните ограничения при движение ще останат до юни месец. Дотогава ще бъдат построени площадки, на които тежкотоварните камиони ще отбиват, за да пропускат трафика.

На всеки километър ще има знак, който ще ни казва, че е забранено изпреварването в рамките на 16-те километра от Кресненското дефиле и ще има едни допълнителни табели за сигнализация които ще ни казват, че изпреварването е забранено и че в оста на пътя има допълнителна маркировка и допълнителни физически разделители, обяснява инж. Десислава Паунова, цитирана от БНТ.

Следващият етап от проекта за безопасно придвижване в Кресненското дефиле предвижда въвеждане на цялостно видеонаблюдение, което да следи за нарушения.

Това се налага, тъй като в последните 5 години в този участък са настъпили 246 транспортни произшествия, от тях има 24 загинали, допълни инж. Десислава Паунова.

Според хора, които често пътуват в дефилето, забраната за изпреварване ще доведе до намаляване на катастрофите, стига обаче да не се нарушава.

Три стационарни камери ще седят за нарушения в опасния участък.