Само за два дни стотици хора дариха над 49 000 долара, за да помогнат убитите в Чикаго българи да бъдат погребани на родна земя. В неделя, ден след трагедията, синът на застреляната Цветанка Костадинова - Данаил помоли за помощ в платформата Gofundme, като обяви, че са нужни 50 000 долара за транспортирането на телата на майка му, нейния съпруг и свекърва до България.

По-късно обаче нужната сума бе променена на 37 000 долара, а в момента в сметката са събрани малко над 49 000 долара.

43-годишните Цветанка Костадинова и Ивайло Попов, 65-годишната Искра Пауръл-Попова и 61-годишният й приятел Дейвид Ханик бяха застреляни в събота вечер от 66-годишния техен съсед Кшищоф Марек в апартамента им на ул. "Уест Ървинг Парк" в Чикаго. Ден по-късно в болница в американския град почина и петата жертва на поляка - 53-годишната му сънародничка Йоланта Тополска.

Марек, който се е пенсионирал като шофьор на камион, а преди това е бил строителен работник, бе арестуван, а снощи съдът на окръг Кук отказа да го пусне под гаранция и го остави за постоянно в ареста, след като му бяха повдигнати обвинения в пет убийства от първа степен. 

"Иво и Цветанка бяха едни прекрасни и добри християни. Две пресечки деляха църквата от мястото на стрелбата. В петък Цветанка цял ден чистеше храма с нас, за да посрещнем храмовия празник. На самия празник на следващия ден разбрах, че те са убити. Със съпругата ми избухнахме в сълзи. От две години имаха брак, а апартаментът им беше на изплащане. Аз го осветих. Трябвало е да заключат вратата, но е факт, че са оставили отключено. Мъжът, който ги е нападнал е бил с психически отклонения", разказа пред Нова телевизия отец Димитър Димитров от църквата "Свети Иван Рилски" в Чикаго. 

Той допълни, че дядото на Цветанка, която е от София, е бил свещеник, а и тя и съпругът й Ивайло са били "добри християни".

"Половин година преди да пристигне в Чикаго, Цвети е сънувала иконата в нашия храм, без да я виждала. Тя ни изпрати и подарък кандило, каза още отец Димитър.

Снимка: Facebook