Жертвите на стрелбата в жилищна сграда в Чикаго станаха пет. Простреляна при инцидента 53-годишна полякиня е починала от раните си в неделя, съобщиха американските медии.

"Последната ни среща с полицията беше преди няколко часа, при нас вече е вечер, поради часовата разлика с България. Новината е, че се увеличиха жертвите от престрелката - за съжаление е починала петата жертва. Жена, която е била застреляна веднага след нашите сънародници, така че вече говорим за петима убити в рамките на това ужасно престъпление. Тя не е българка, но това не прави загубата по-малка. Непрекъснато следим ситуацията, в постоянен контакт сме с местните власти и постоянно докладваме в МВнР и на министър Захариева, която редовно информираме", заяви пред БНТ консулът ни в Чикаго Иван Анчев.

По думите му не става дума за престъпление от омраза. 

Трагедията се разигра в събота около 17 часа в жилищна сграда на улица "Уест Ървинг Парк" в Чикаго. 67-годишен поляк, пенсиониран строителен работник, който живее от 15 години в този блок, излязъл от своя апартамент и отишъл до жилището на съседите си българи, които вечеряли. Открил стрелба и убил на място четирима. След това се качва на горния етаж и прострелва друга своя съседка - 53-годишна полякиня.

Стрелецът е използвал личния си пистолет. Той е арестуван и се води разследване. Според чикагската полиция извършителят е имал проблем с контрол върху гнева си и неведнъж е влизал в пререкание със съседите си.

Късно снощи станаха ясни и имената на убитите българи. Това са Цветанка Костадинова и съпругът й Ивайло Попов и майка му Искра Попова. Четвъртата жертва е американецът Дейвид, който е приятел на Искра. 21-годишният син на Цветанка - Даниел не е бил в апартамента по време на стрелбата.

Цветанка и Ивайло се оженили преди година в САЩ. И за двамата това било втори брак. Цветанка, която пристигнала в Чикаго от България преди около 2-3 години, работела като учителка в българска детска градина в Чикаго, а Ивайло, който е в САЩ от около 17 години, е работел в стоманолеярен завод и е очаквал скоро да заеме по-висок пост. Той има дъщеря от първия си брак, която обаче не живеела с тях.

Децата на Цветанка и Ивайло призоваха за финансова помощ в платформата gofundme.com, за да могат да изпратят в последния им път своите близки и те да бъдат погребани в родината.

"Cкъпи приятели, c огромнa cкръб cподеляме нaшaтa болкa зa голямaтa зaгубa нaшите мaйкa, бaщa, бaбa и дядо. Те бяхa нacилcтвено отнети от нac зa един миг вечертa нa 12-ти Октомври 2019 в Чикaго.

Нищоподозирaщите Цвети, Иво, Иcкрa и Дейвид cе бяхa cъбрaли нa cемейнaтa трaпезa, без дa знaят че товa ще им бъде поcледнaтa вечеря нa този cвят. Те бяхa убити зверcки, зacтреляни, без никaквa милоcт от един индивид c пcихични отклонения.

Отпрaвяме зов зa пaричнa помощ, тъй кaто тaзи четворнa трaгедия е финaнcово непоcилнa зa нaше cемейcтво. Помогнете ни дa ги изпрaтим от този cвят, кaкто подобaвa.

Блaгодaрим зa вaшето cъпричacтие!

Некa почивaт в мир!

Дани и Иси"

До момента са събрани малко над 13 000 от необходимите 50 000 долара.