Република Корея два пъти е настоявала с ноти Виолета Сечкова да ѝ стане почетен консул. До второто искане се е стигнало, след като първия път документите са били върнати заради дребни неточности.

Това става ясно от отговори на Министерството на външните работи до сайта Клуб Z. Повод за тях е гласуваното на вчерашното заседание на МС решение Сечкова да стане почетен консул на Южна Корея в Пловдив.

Бившата манекенка и телевизионна водеща Виолета Сечкова е собственик на "Синопойнт" ЕООД - официалния представител на корейския техногигант Samsung в България.

Първата нота с искането е била изпратена на 9 юли 2020 г., но се оказало, че има пропуски в данните за кандидатката, консулския й окръг и адреса на нейната бъдеща канцелария. След отстраняването на всички процедурни пречки Република Корея изпраща втора нота на 29 октомври, придружена с официално писмо от южнокорейската външна министърка Канг Кьонг-хуа, в което тя изразява "пълна вяра в способностите и интегритета" на госпожа Сечкова.

В дипломатическата практика отдавна е прието държавите да определят различни местни лица за почетни консули, а изключително неприемливо е приемащата държава да не даде съгласие - това е знак за обтягане на двустранните отношения. Допустим е отказ в изключителни обстоятелства, ако личността например застрашава националната сигурност на приемащата държава. Категорично не България избира чуждите почетни консули, а съответната държава, която ги назначава, поясниха дипломатите.

Почетните консули имат ограничен имунитет, т.е. под защита попадат техните канцеларии и те самите при изпълнение на задълженията им. Ако обаче извършат престъпление от общ характер, това не ги освобождава от наказателна отговорност. България бе отнела дори привилегиите им да слагат на колите си червени номера през 2016 г., но след обжалване Върховният админстративен съд им ги върна. Това обаче не означава, че те могат да нарушават правилата за движение, просто глобите и фишовете им пристигат от КАТ първо в МВнР, откъдето им се препращат за плащане.