Разработват се промени в Закона за обществените поръчки, които да подобрят и да направят по-ясни разпоредбите в областта вътрешното възлагане - така наречените "ин-хаус" процедури. Това съобщи служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Той поясни, че тази практика се е превърнала в порочна през годините, а нейното използване реално е било с цел избягване на обществените поръчки и директно възлагане на определени дейности.

Според Стоилов "ин-хаус" процедурите могат да бъдат полезни в икономическо и социално отношение, но стига да не се злоупотребява с тях, каквото е била широката практика през годините.

"С малки, но важни промени в Закона за обществените поръчки, могат бъдат преустановени тези практики. Нашето предложение е "ин-хаусът" да се използва, когато юридическото лице разполага с необходимите технически и човешки ресурси, за да осигури самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80 на 100 от дейностите, предмет на договора", обясни Янаки Стоилов и подчерта, че подобни процедури трябва да се прилагат само по изключение за съвместни дейности.

Подкрепа за идеята за законови промени бе изразена от представители на министерствата на финансите и на икономиката.

"Предстои да стартира и публично обсъждане по темата", посочи още Янаки Стоилов, според когото темата трябва да бъде подложена на дискусия още в следващия парламент.

По темата с двойното гражданство на бившия икономически министър Кирил Петков, Янаки Стоилов коментира, че Министерство на правосъдието е изпратило становище до Конституционния съд.

"Няма да навлизам в такива сюжети, това становище е на разположение. Дори не бих казал, че е становище, това е информация, която се съдържа в регистрите", поясни той.