В 07:56 часа днес е настъпила авария на преносния газопровод за Република Гърция. Аварията е предизвикала нарушаване целостта на газопровода на 200 метра преди линеен кран Кулата, съобщи "Булгартрансгаз". Участъкът е изолиран и са предприети всички необходими действия за извършване на авариен ремонт и възобновяване на преноса на природен газ за Гърция.

"Точно в 8:02 ч. рязко се е случило спадане на налягането в системата, което са го отчели дежурните и веднага са реагирали. Системата за аварийно затваряне навсякъде е задействала. Газът е спрян в този отсек", разказа Павлин Иванов от "Булгартрансгаз", цитиран от bTV.

"Половин час по-късно бяхме на място и видяхме, че имаме производствена авария - 10 метра, при което започнахме нейното възстановяване", допълни Иванов.

По неговите думи щетите са само материални и не можем да говорим за "гръм", защото не е имало взрив, "имало е шум, защото свистенето от газа е силно" и се чува надалеч.

Иванов отказа да коментира причините за аварията, преди да е направена техническа експертиза. Работи се усилено за отстраняване на аварията и възстановяването на подаването на газ за Гърция, но от фирмата не искат да се ангажират с определени срокове.

В отговор на въпрос за аварията премиерът Бойко Борисов каза, че ДАНС проверява две версии, но според него тръбите са много стари и затова е станала аварията. Бригадите са там и до края на деня ще бъде възстановено подаването на газ, допълни Борисов.

Няма пострадали, нито теч на газ в региона.

Полицията е отцепила района, експерти обследват трасето. Според кмета на Кулата Димитър Дамянов няма опасност за населението и аварията не е голяма.

"Аварията не е голяма. Станал е някакъв технически проблем. Няма никаква заплаха", каза той, цитиран от БНР.

По информация на bTV около 300 метра от трасето е засегнато.

На мястото са изпратени аварийни и пожарни екипи.