"Изглежда, че СЗО вече няма представа какво прави по отношение на общественото здраве и като че ли губи връзка със здравия разум", написа тези дни в американското издание "Washington Times" Мартин Кълип[1], международен сътрудник в Центъра за потребители на Инициативата за защита на данъкоплатците, базиран в Лондон, по повод решенията на 76-та Световна здравна асамблея от края на май. По същия повод Хилел Нойер, изпълнителен директор на "UN Watch"[2], независима неправителствена правозащитна група в Женева написа: "Това е абсурден епизод за ключова агенция на ООН, която има голяма нужда от самоанализ и реформа".

Все повече авторитетни експерти и анализатори на действията на СЗО напоследък поставят под съмнение решенията на организацията и нейното ръководство, давайки за пример решения с нелогичен, озадачаващ и дори противоречащ си характер.

Снимка: БТА/АР

Едно от тях бе взето по време на 76-та Световна здравна асамблея от края на май, когато лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун беше избран за член на изпълнителния съвет на СЗО. Трудно е да се разбере защо политическият отшелник бе приветстван с отворени обятия в изпълнителния съвет, за който се очаква да взима решения за политиките за обществено здраве на световно равнище. Едва ли има по-добро доказателство за "отдадеността" на Северна Корея да допринесе незабавно за подобряване на глобалното обществено здраве, след като само дни след горещото посрещане на Ким Чен-ун в ръководството на СЗО, той издаде държавна заповед за забрана на самоубийствата в страната, където от една страна точният брой на онези, които посягат на живота си, е дълбоко пазена тайна, но от друга, за последната година е докладвано 40% увеличение.

Снимка: iStock by Getty Images

Или, може би причината е, че през месец март Русия обеща на Северна Корея храна в замяна на оръжия за частната военна група "Вагнер", с която се нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН? А може би е в знак на поощрение на Ким Чен-ун за публичните смъртни присъди на трима тийнейджъри (за "гледане и разпространение" на южнокорейски сериали), издадени през декември 2022 г. и незабавно изпълнени пред жителите на провинция Рянгган? А наглото нарушение на множество резолюции на ООН, чрез изтрелване на над 10 балистични ракети с голям обсег във водите на Япония и срещу Южна Корея през месец ноември 2022 г. сякаш изглежда на Генералния директро на СЗО като правилна стъпка в съответстие с целите за опазване на общественото здраве в света? На всичко отгоре, в своята реч пред 76-та Световна здравна асамлея при приемането на поста, севернокорейският лидер използва новопридобитата висока трибуна, за да обвини САЩ, че имала "най-лошите резултати при спазването на правата на човека", защото, виждаш ли, страната наложила санкции срещу диктаторския режим на г-н Ким. Повечето страни - членки на СЗО и неутрални наблюдатели бяха ужасени от този ход СЗО, но спечелиха уважението на Доналд Тръмп, бившият президент, който преди време искаше СЗО да бъде закрита. "Не е ли това истинска пародия?", попитаха експертите.

Това, което трябваше да бъде доста ясна и категорична Световна здравна асамблея, след обявения край на пандемията от COVID-19, се превърна в пълен политически фарс под лидерството на генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Снимка: AP/БТА

Джени Лей Равело, старши репортер на Devex, специализирала журналистика в областта на глобалното здравеопазване, със специален акцент върху Световната здравна организация в Азиатско-тихоокеанския регион[3], пише за възникналия скандал с постове в Изпълнителния съвет на СЗО, като според нея "Решението в полза на Украйна вероятно е компенсирано от избирането на севернокорейския лидер Ким Чен-ун". Съмнението е породено от предхождащите събития само месец по-рано.

Миналия месец, докато Русия бомбардираше болници и родилни домове в Украйна, и отнемаше деца от техните родители, генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус прие на среща руския високопоставен заместник министър на здравеопазването Олег Салагай, за да обсъдят заедно здравните политики на Русия, които той нарече: "усилията на страната за подобряване на майчиното и детското здраве" без ирония. Това напомни за лирическата драма "Ирония на съдбата или честита баня" (на руски: Ирония судьбы, или С лёгким паром!), съветски филм от 1976 г. година, а международни анализатори се присетиха и за друг акт от историята на СЗО от 2016 г., когато организацията настоя опустошената от Ислямска държава Сирия да въведе истински наложителното в онзи момент затягане на конторола върху цигарите на фона на реалната хуманитарна криза в държавата. Повечето наблюдатели възприеха това като подигравка с човешкия живот.

Световната здравна организация стана обект на присмех отново, когато генералният директор преди година номинира бруталния диктатор от Зимбабве Робърт Мугабе за посланик на добра воля, а неотдавна бе силно критикувана и за раболепието си пред китайското правителство.

Афинитетът на ръководителите на СЗО към поддържане на тесни връзка с някои от "най-демократични държави в света" не е от скоро, като например Туркменистан.

Само преди седмица Туркменистан влезе в новините с "безпрецедентна кампания", която синът и наследник на семейство Гурбангули - Сердар Бердимухамедов обяви и стартира мерки за ограничаване на нелегалния внос и продажба на тютюневи изделия, наргилета и електронни цигари, но щедро остави възможността цигари да се купават само от държавни магазини.

Кампанията беше приветствана от сега оглавяващият СЗО, а да не забравяме, че още през 2016 г. д-р Вера Луиса да Коста е Силва, като част от ръководството на СЗО по време на предишния генерален директор г-жа Маргарет Чан, председателства глобална конференция в Туркменистан, организирана вероятно като награда за местния диктатор Гурбангули Бердимухамедов, който също наложи драконовски ограничения за продажбите на цигари, но очевидно 7 години по-късно те не са били успешни. "Human Rights Watch" описва Туркменистан като "една от най-затворените и репресивни държави в света", където религията е забранена, политическите затворници се подлагат на изтезания, а държавата се гордее, че е "на едно от последните места по медийна свобода". Да не забравяме и, че в Туркменистан се твърдеше, че на територията на страната не е засечен нито един случай на COVID-19, а отказващите да се ваксинират бяха заплашвани със затвор до две години. Но нищо от това не попречи на СЗО да връчи на страната награда за усилията й по време на пандемията.

По подобен хаотичен начин звучаха съобщенията на СЗО за COVID-19 в Северна Корея. През янури 2022 г. първо СЗО поздрави публично страната, че няма нито един COVID-19 случай, а няколко месеца по-късно постави под съмнение тамошните твърдения за липса на заразени, след като като лидерът на Северна Корея излезе със съобщение за напредък в борбата с епидемията от COVID-19. Тогава Майкъл Райън, заместник-ръководител на СЗО за извънредните ситуации, заяви: "Предполагаме, че ситуацията се влошава, а не се подобрява". За СЗО изглежда няма значение, че Ким Чен-ун признава за 4.7 милиона души с "треска", но не и с Covid-19 и вероятно съобщението от септември 2022 г., че починалите севернокорейци от треска са 74, е прозвучало успокоително.

Снимка: iStock by Getty Images

Общопризнат факт е, че СЗО не се справи добре с пандемията с COVID-19. Въпреки информациите, че вирусът е напуснал пределите на Китай още в края на 2019 г., СЗО призна, че заразата се разпространява в целия свят и обяви пандемия едва в средата на март 2020 г. Докато различни държави по света съобщаваха за нови и нови случаи на COVID-19, СЗО публикуваше постове в Туитър, че течностите за електронни цигари са силно запалими и че излагане на парата от тях било смъртоносно за околните.

Ситуацията с COVID-19 не е единственият път, в който приоритетите на СЗО са напълно объркани. Още през 2014 г. тогавашният генерален директор Маргарет Чан предпочете пред участие в пресконференция, посветена на епидемията с Ебола в Африка, да отиде в Москва, където пи чай с руския диктатор Владимир Путин и заяви в своя реч, че забраната на електронните цигари е по-важна от разрастващата се пандемия от Ебола в африканския континент.

Изненадващо е, че една глобална организация като СЗО, която по необходимост трябва да се ориентира в постоянно променящата се политическа среда, като че ли или няма усет, или открито подкрепя и събира пасивна подкрепа от над 190 страни за някои от най-противоречивите правителства в света, докато налага политики, които нямат нищо общо със здравето на световното население. Пример за такива политики е безсмислената компания на 31 май тази година срещу отглеждането на тютюн под наслов "Отглеждай храна, а не тютюн", включваща прессъобщение, в което се твърди, че така ще се сложи край на туберкулозата, като резултат от недохранването, на което били подложени тютюнопроизводителите.

Все повече здравни експерти по света се съмняват в експертизата на СЗО да изпълнява ангажиментите си.

Все повече се увеличават съмненията в експертизата на СЗО да изпълнява ангажиментите си

Стопкадър от Туитър

Според британския експерт по обществено здраве Клайв Бейтс, който си позволи публично да коментира акцията на СЗО на личния си сайт[4], отглеждането на тютюн няма никакво отношение към негативните ефекти върху общественото здраве, свързани с тютюнопушенето. "Отглеждането на тютюн, подобно на отглеждането на различни култури с търговска цел (тютюн, чай, кафе, памук и др.), е обичаен модел на земеделие в света и е въпрос, свързан със селскостопанска дейност, поминък, както и с някои други здравни и екологични рискове за отглеждащите тютюн, а инициативата на СЗО е точно толкова смислена за борба с тютюнопушенето, колкото и това да се ограничат производителите на целофаненото фолио за опаковките на цигарите, например."

Експертът твърди също така, че причината за глада, почти винаги е системното прекъсване на веригите на доставки на хранителни продукти, обикновено дължащо се на конфликти, автократични режими, търговско ембарго, бариери за вноса или подобни политики, както и на недостатъчна устойчивост на природни или предизвикани от човека екологични бедствия. Бейтс се позовава на доклада "Action on Hunger"[5], в който са идентифицирани шест държави, където проблемът с глада е най-тежък: Афганистан, Етиопия, Нигерия, Южен Судан и Йемен. "Какво е общото между тези държави? Със сигурност не е отглеждането на тютюн", категоричен е Бейтс.

"Как СЗО успя да произведе толкова емоционално, но дълбоко заблуждаващо послание?", пита още британецът. "Къде са мерките за вътрешен контрол на качеството в СЗО? Защо държавите членки (които плащат сметката) или Изпълнителният съвет не търсят сметка от организацията? Какво е въздействието на дейностите на СЗО по отношение на заболяванията, свързани с тютюнопушенето? СЗО губи времето на всички, като се занимава с това, с което не трябва, а не прави нещата, които са важни - да убеди хората да спрат да пушат", заключава Бейтс. "Тютюнопроизводството ще намалее, когато намалее търсенето на тютюн и евентуално се увеличи делът на синтетичния никотин с фармацевтично качество. Затова СЗО трябва да насочи ресурсите си към намаляване на търсенето, а не към предлагането, да остави компетентните агенции да си свършат работата и да фокусира усилията си за спиране на пушенето или намаляване на пушенето и вредата от него."

Фундаменталната липса на сериозно отношение към проблемите няма да доведе до добри резултати на СЗО по отношение на здравните политики, включително и политиките за тютюна или по която и да е друга област. СЗО е организация, чиито капитал е общественото доверие, но то може да бъде оттеглено, ако тя продължава да фаворизира страни с диктаторски режими, подвежда хората с хаотична информация, пренебрегва реалността и загърбва здравия разум.

[1] World Health Organization has gone rogue, should not be taken seriously - Washington Times

[2] North Korea Wins Leading Role at World Health Organization - UN Watch

[3] Russia-Ukraine spat disrupts World Health Assembly | Devex

[4] World Health Organisation exploits tobacco farmers, the hungry, sick and poor in its crude activism - The Counterfactual (clivebates.com)

[5] Action Against Hunger | Ending World Hunger & Malnutrition

*Добринка Христова е експерт с международен опит в областта на здравеопазването. Коментарът изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с редакционните позициите на Dir.bg