Тримата българи от Ухан ще отпътуват утре от Китай, потвърди вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на журналистически въпрос днес. Тя подчерта, че в момента те са в добро здравословно състояние.

Трима български граждани, които живеят в Ухан, са изявили желание за извеждането от града. Двама са в списъка на пътниците в самолета, който излита от Франция, което е европейска мисия, обясни Захариева.

В самолет, изпращан от Германия, ще лети българка, която е с двойно гражданство. Утре самолетите ще излетят от Ухан.

Предприели сме всички мерки с Министерството на здравеопазването, за да бъде осигурен карантинен период, когато се приберат в България, обясни Захариева.

По-късно от ВМА уточниха, че екип от военномедицински специалисти ще участва в транспортирането с военен транспорт до България на нашите сънародници. Те ще бъдат настанени в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА) в стаи със специален достъп. Осигурени са - както за тях, така и за специалистите, които ще ги наблюдават, изолационни костюми, защитни маски и очила. Няма да се допуска контакт със странични лица, докато не премине карантинният период. Информация за състоянието им ще бъде подавана своевременно на средствата за масова информация.

От днес лабораторията на ВМА разполага и с китовете за генетична диагностика на новия коронавирус 2019-nCoV.

Ситуацията с разпространението на вируса се следи непрекъснато. Разработени са планове за реакция и действия, свикан е Кризисен щаб, включващ и военномедицинско разузнаване, подчертаха от болницата.

В Ухан се намира още един наш съгражданин, но той не е пожелал да се прибере.

Междувременно под лекарско наблюдение у нас са други трима българи, които са се върнали от Китай и Тайланд. Засега няма призница да са заразени със смъртоносния вирус.