Понякога онова, което търсим е точно под носа ни и затова не го забелязваме. Тази максима важи с пълна сила за най-богатия, най-красивия и най-големия парк на София. Той е на бул. "Цариградско шосе", който пък е продължение на магистрала "Тракия", досами Околовръстното шосе, така че е удобен за намиране и от софиянците, и от идващите в града.

В центъра на Врана е дворецът, който е приютявал царската фамилия преди референдума за република от декември 1946 г. и от 2001 г. досега, когато семейството обитава пристройката в стил на ловна хижа. Всъщност, тя е първата сграда, която цар Фердинанд купува от придворния аптекар, който е неин собственик - имението е било турски, а след Освобождението - български чифлик. После е построен самият дворец, който през последните години беше излъскан. Във времената на соца е поддържан като обект на УБО, но след избухването на демокрацията държавата престава да се грижи за него, а само го отдава като снимачна площадка за чужди и наши кинопродукции и клипове. Сред известните филми, заснети тук са "Дело 205" и най-скъпата холивудска драма, направена в България "Черната далия", тв постановката "Когато гръм удари" и много други.

Сред запазените от царски времена уникати са дърворезбите, позлатената дъбова ламперия, бутикова керамика, посуда и дори все още работещ асансьор на повече от век. Причината е, че дворецът е използван първо като резиденция на републиканските държавни ръководители, а по-късно за настаняване на гостуващи чужди делегации. По тази линия в него спят легенди като кубинския лидер Фидел Кастро.

Именно той е нещо като рекламно лице на парка, който е с площ от 950 дка. Към него има още толкова голямо стопанство. Дарен е от Симеон Сакскобургготски на София точно преди 20 години, след като Конституционният съд реституира имота на последния ни цар.

Откакто е стопанин на уникалната зеленина, Столичната община положи големи усилия да съхрани и да култивира наследството. Специално внимание в екстериорното пространство е отделено на гроба на Цар Борис Трети, а също така и на декоративното езеро край него, обрасло с някои уникални видове.

Най-красивата растителност е в парка Врана

Снимка: Булфото

Изобщо, паркът изобилства от малко познати или направо несрещани в България представители на флората. Заслугата е на Цар Фердинанд, който е огромен любител на ботаниката и полага изключително големи усилия за създаването и развитието на парка. Даже тегли заем от последния руски император Николай Втори за 3 милиона златни франка - чудовищна за времето си сума, за да сбъдне мечтата на живота си. Интересно е, че кредиторът му подарява Карелската трапезария за пълнолетието на престолонаследника Борис Трети през 1912 г. с цялото обзавеждане. Заемът не е върнат.

Сега Врана е най-хубава през пролетта и в началото на лятото, когато освен големите приеми за рождения ден на Царя, се организират и големи симфонични концерти пред фонтана и около розите на малкото площадче пред основната сграда на двореца.

Важно е да се знае, че комплексът е отворен всяка събота и неделя от 10 с последно влизане до 16 часа и затваряне на красивите му декоративни порти в 17,30 часа.