Акт за Националната агенция по приходи издаде Комисията за защита на личните данни. Глобата може да се оспорва от юристите до няколко дни. Според информация на bTV причината е, че 10 години НАП не се е погрижила да защити личните данни на потребителите. 

Данните на над 4 милиона българи изтекоха след пробива в системата на агенцията. Трима души от фирмата "ТАД груп" са обвинени в тероризъм. 

По информация на bTV сред констатациите е записано, че в последните над 10 години данъчните не са предприели нужните действия за киберзащита. От НАП за момента отказват коментар. 

Каква ще е глобата за данъчните ще е ясно следващата седмица - със сигурност няколко милиона. Стои въпросът откъде НАП ще намери пари, за да я плати. Бюджетът на агенцията е 231 милиона лева. Повечето отиват за заплати. 30 милиона - за ток, вода и отопление. Към август голяма част от парите на институцията вече са изхарчени.

Финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен - държавата няма да отпуска допълнителни пари на данъчните, за да си платят санкцията. Той е категоричен, че повече оставки заради пробива няма да има, защото са направени достатъчно кадрови промени. 

НАП може да плати глобата, която ще й бъде наложена заради изтичането на данни на милиони български граждани, според Горанов. 

"В държавния бюджет има средства да бъде погасена санкцията и това няма да се отрази на хазната, нито ще се наложи привличането на допълнителен финансов ресурс".