29-годишната Маедех Борхани Есфахани играе на поста диагонал. Тя вече е в Шумен и тренира заедно с новите си съотборнички.

Есфахани пристигна у нас от иранския отбор "Сармайех Банк" и не крие, че решението да поеме към България е било доста трудно. Тя е първата спортистка от своята страна, която ще практикува професионален спорт зад граница.

Присъединяването й към редиците на отбора от Шумен е впечатлило дори журналисти от Би Би Си и сега медийният гигант подготвя филм за състезателката.

"За мен е удоволствие да имам договор с тима от Шумен. До трансфера ми се стигна, след като осъществихме контакт с мениджъра. Мисля, че момичетата са много млади и имат добро бъдеще", коментира пред bTV иранката.

Маедех Есфахани е висока 183 сантиметра и тренира волейбол от 16-годишна. Мюсюлманка е и сама е взела решение да играе с традиционната забрадка – хиджаб.

"Идеята е моя, защото имам вяра в исляма и обичам религията, а това е традиция", обясни волейболистката.

Тя не само е националка на Иран, но и е член на олимпийския комитет в родината си. Затова и очакванията към нея са големи.

адявам се, че това ще отвори вратите и за други спортисти, защото всички ирански състезателки могат да се докажат и да накарат сънародниците ни да се гордеят", допълва Маедех.

Волейболистката е у нас само от няколко дни, но е категорична, че България й харесва: „Много хубава страна. Надявам се да прекарам добре тук и да създам история“.

Трансферната й сума е тайна, но тя е в полезрението на тима от три години. С привличането й „ЙЕБ-Шумен“ повдига завесата между иранския и световния спорт.

Не беше лесно – водихме преговори и с волейболната федерация, и с Министерство на спорта на Иран, за да получим разрешение. Разбира се, всичко се случи по техните правила и закони“, обясни мениджърът Мехмед Башаран, който е и посредник по сделката.