Военен боеприпас изплува на плажа между Поморие и Ахелой вчера в късния следобед, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Вижте снимки

Сигналът е подаден на тел. 112 в късния следобед от летовници, които го забелязали на пясъка пред хотел "Wave".

На място са изпратени екипи на полицията. Пристигнал е и екип от Военноморската база в Атия, който е прибрал боеприпаса за обезвреждане.

Това е празен стартови двигател на противовъздушна ракета, посочи адмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на България. Обектът е напълно безопасен, това е част от ракета, който е паднал в морето, поясни той. Военните са реагирали на над 30 подобни случая, само един от тях, е бил с взривно вещество и е унищожен.

На 30 юни морска мина, приведена в бойно положение, бе открита и обезвредена в Черно Море край Камчия. Тя е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб "Монтерей", плаващ под либерийски флаг.

На 12 юли втора морска мина, но от Първата световна война, бе открита в Черно море и взривена от екип на Военноморските сили на България. Сигналът за открития боеприпас в Созополския залив край остров Кирик бе подаден от областния управител на Бургас.