Водната стихия, породена от проливните дъждове, залива все повече места в България.

След силните валежи и днес над Северозападна България новостроящият се път между селата Ружинци и Черно поле беше отнесен. 

Проблемният участък се е образувал на втория водосток в посока от общинския център към видинското село. Според кмета Александър Александров, белята е станала заради огромното количество вода, която се е насъбрала и изляла под наклон върху пътя, съобщи "Конкурент".

Проблеми има и в друго село от общината - Гюргич. Там язовирът е пълен и ще се наложи аварийно изпускане. Процесът се следи от местните хора с тревога.

Наводнение има в Бухово (Софийско) - Буховски канал излезе от коритото си край селото. 

"Следим нивата на язовирите, няма критично повишаване", каза малко по-рано за БТА министърът на околната среда и водите Юлиян Попов във връзка с валежите в страната през последните няколко дни. Той заяви, че се наблюдават локални наводнения и увери, че нивата на язовирите и реките се следят постоянно.

За момента няма опасност от преливане на язовири, съобщиха за БТА от Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Оттам посочиха, че обстановката е динамична и продължава следенето на язовирите.

В момента язовир "Христо Смирненски" в община Брусарци се изпуска с 10,5 куб. метра в секунда, а язовир "Липница" - със 100 литра в секунда, обясниха от пожарната.

Нивото на водата в него е интензивно повишено. Язовирът се намира в землището над Габрово. На място са изпратени екипи, каза директорът на "ГД Пожарна безопасност" и защита на населението Александър Джартов.

На място е и кметът на Габрово. Четири къщи са потенциално застрашени, а жителите им са предупредени и са в готовност за евакуация.

Снимка: Meteo Balkan

"Трябва да се има предвид, че в населените места, в които възникнаха по-тежките наводнения, количествата валежи са изключително големи и за много кратко време - 60-70 литра на кв/м", каза пред bTV още Александър Джартов.

По думите му на този етап няма други критични точки.

Обстановката към момента не е сериозна. За целия ден - от 6:00 часа до 18:00 часа - пожарникари са реагирали на 11 сигнала за отводняване, предимно за град София и областите Перник, Ловеч и Монтана. Четири са сигналите за София (в кварталите "Левски", "Младост" и "Беловодски път").

По-рано днес дърво падна и рани млада жена в центъра на София. Момичето е транспортирано в болница "Пирогов" за изследвания.

Възможни са наводнения в района на Бухово, Врачеш и Ботевград, съобщиха от Meteo Balkans. "Силна гръмотевична буря се образува на североизток от София. Очакваме да обхване района на Своге, Ботевград, Враца и Лакатник", поясняват от метеорологичния сайт.

Повишения в нивата на реките

Заради прогнозите за продължаващи валежи през следващите дни от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обявиха, че се очаква повишение нивата на реките. По-значителни повишения са възможни във водосборите западно от р. Янтра. На 18 юни речните нива ще останат високи, а в резултат на оттичане ще има повишения в долните течения на основните реки в Дунавския басейн. Поради високите речни нива, високата почвена влажност и прогнозираните валежи са възможни локални разливи в средните и долните течения на реките западно от Янтра, посочват от МОСВ.

В следобедните и вечерни часове на 17 юни ще има краткотрайни повишения на речните нива във водосборите на реките северно от р. Камчия. В резултат на това на 18 юни ще има краткотрайни повишения на речните нива в целия Черноморски басейн, информират още от министерството.

Повишения се очакват и за реките Марица, Струма, Места.

Кметът на София Йорданка Фандъкова нареди да се извършва постоянно наблюдение на речните корита и язовирите на територията на Столичната община (СО), съобщиха от общината. Към момента всички реки на територията на София имат осигурена проводимост, почистени са водостоците на Южната дъга на Околовръстния път, всички седем общински язовири са в нормално състояние, наблюдава се и р. Искър. Екипите на Столичната община са извършили огледи на критичните участъци и продължават наблюдението им. "Напоителни системи" извършват контролирано изпускане на язовир "Панчарево".

За целия ден - от 6:00 часа до 18:00 часа - пожарникари са реагирали на 11 сигнала за отводняване, предимно за град София и областите Перник, Ловеч и Монтана. Четири са сигналите за София (в кварталите "Левски", "Младост" и "Беловодски път").

През деня шест екипа на дирекцията "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община и три на столичната пожарна работиха на терен. Те са реагирали на сигнали за завирявания, отстранили са паднали дървета в коритото на река Искър в кв."Враждебна". Отводнили са подлез до търговски обект. Около 14:00 часа е получен сигнал за паднало дърво в центъра на София. При инцидента е пострадало младо момиче, което е откарано в "Пирогов".

Частично бедствено положение в Етрополе

Снощи в община Етрополе беше обявено частично бедствено положение. В западната част на града е имало проблеми заради запушено корито на река Малък Искър. Има данни, че частично е пропаднал стоманено бетонен мост над реката.

От "ВиК" ЕООД - София съобщиха, че водата в града не трябва да се използва за питейни нужди, защото е с влошени качества. За битови нужди няма проблем да се използва, обясни Веселка Борисова, технически ръководител на "Район Етрополе" към дружеството.

Ситуацията в Берковица

Днес в Берковица бяха раздадени по 20 чувала пясък на пострадалите домакинства заради очакваните нови валежи, съобщи за БТА Бойка Попова, говорител на Община Берковица. С тях могат да бъдат изградени временни диги в пострадалия от наводнения в понеделник град.

В Берковица са пристигнали и 100 военни, заедно с три багера и един самосвал, които участват в разчистването на деретата на реките и на улиците, които пострадаха от водната стихия. Българският Червен кръст (БЧК) започна и раздаването на санитарни материали на най-пострадалите, за да могат те да дезинфекцират домовете и мазетата си.

В Сандански и Габрово започнаха и благотворителни кампании в помощ на хората от Берковица.

Няма повишаване на нивата на реки и язовири на територията на община Враца, съобщиха за БТА от общинската администрация. Правят се непрекъснати обиколки на водните обекти, които подлежат на наблюдение и няма причина за притеснение, казаха още от администрацията. Нивата на язовирите са далеч от точката на преливане, а реките се оттичат нормално.

В общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново тази седмица беше обявено бедствено или частично бедствено положение заради обилните валежи.