Водоподаването в Своге постепенно се нормализира, след като река Искрецка се върна в коритото си, но водата все още не е годна за пиене.

"Хората ще бъдат уведомени в кой момент водата ще може да се пие", заяви заместник-кметът Илия Богданов, цитиран от БНТ. Той изрази очакване това да стане до 24 часа. Вода има почти навсякъде в чешмите, но доставянето й в града продължава, докато се изчисти от мътилката и калните насипи.

Все още не са ясни причините за внезапното пресъхване на река Искрецка. Късно снощи започна да се вдига нивото й, като днес то стигна до пълния си капацитет.

От Националната електрическа компания обявиха по-рано, че настъпилото засушаване по реката е резултат от продължаващото в цялата страна маловодие, характерно за този период от годината.

Междувременно областният управител на Велико Търново Георги Гугучков съобщи, че Държавният резерв осигурява близо 150 хиляди литра питейна вода за осемте свищовски села, които четвърти ден са в бедствено положение заради безводието.

"Водата ще бъде изпратена до няколко дни", посочи Гугучков.

За следобедните часове на днешния ден е насрочена среща при служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков, за да се търси спешно целево финансиране за ремонти на най-рисковите участъци на водопроводите към засегнатите села, по които загубите са над 80 процента.