Товарен влак с помощ за Турция - сглобяеми къщи, замина от Централна гара, София. Натоварваща гара е Курило, а крайна - Халкали.

"След срещата на турския посланик с вицепремиера Алексиев постигнахме разбирателство, че помощите, които са за пострадалите от земетресението в Турция турски граждани, ще бъдат изпратени през железопътната инфраструктура, натоварени на влак", каза пред медиите заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

"Това са къщи, в които да се помещават пострадалите хора, като на първи етап се договорихме 72 еднотипни къщи да бъдат транспортирани с български държавни железници до границата", обясни заместник-министърът. Първите 36 са заминали на 7 март, уточни БТА.

"Колегите от Турция изказаха изключително задоволство от бързината и реакцията от наша страна", каза още Папукчийски. Той коментира, че оттук нататък очаква евентуално уточняване на програма за транспортирането на оставащите къщи към Турция.

Попитан как България помогна и колко струва това като разход, Папукчийски посочи, че влаковете, които се движат тези дни, са освободени от страна на инфраструктурния управител от инфраструктурни такси, които няма да се начисляват на оператора. В същото време от Българските държавни железници са дали максимално намалената тарифа за транспортиране на тези къщи.

По думите му всичко, което се транзитира като помощи от Централна Европа, е с пълен приоритет по направлението към Република Турция. На въпрос колко тона помощи са преминали през територията на България, Папукчийски отговори, че през железопътната инфраструктура са транзитирани над три хиляди тона.

Посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок също отбеляза, че днес от София са изпратени 36 контейнера, а миналата седмица - още толкова. Според нея, ако е трябвало да се транспортират с тирове толкова голям обем контейнери, са щели да бъдат необходими огромен брой превозни средства. Ние наведнъж успяхме да направим това с железниците, отбеляза тя.

Посланикът посочи, че изпратените контейнери към Турция отиват, където земетресението е предизвикало най-много разрушения. "Преди това ние изпратихме още 70 контейнера за пострадалите от земетресението", каза още посланик Айлин Секизкьок. В отговор на въпрос тя обясни, че контейнерите са дарения, закупени са със средства от различни фирми и организации.