Концесионерът на витошките ски съоръжения "Витоша ски" АД обяви, че са внесли в Столична община предложение за изработване на подробен устройствен план за реконструкция на лифта Княжево - Копитото.

От фирмата допълват, че още преди няколко седмици са обявили своето намерение да извършат реконструкция на съществуващите съоръжения на територията на Природен парк "Витоша".

"Нашият анализ показва, че Законът за горите и действащият план за управление на Природен парк "Витоша" правят невъзможно това да се случи законно. Въпреки това обаче, определени специалисти твърдят, че това е възможно и дават примери за подменено съоръжение в зона, която обаче не е природен парк. Преди 3 седмици ние официално поканихме тези специалисти да ни консултират как според тях това може да се реализира, но до този момент никой не откликна.

Поради това, ние подготвихме мотивирано предложение за допускане на изработването на Специализиран подробен устройствен план за обект "Пътническа въжена линия "Княжево - Копитото", така както изисква действащата нормативна уредба и внесоха документацията в направление "Архитектура и градоустройство" при Столична община", се казва в официалното съобщение на "Витоша ски".

Княжевският лифт е построен през 1962 г. и е първият кабинков лифт в България. Произведен е от австрийската фирма "Братя Гирак". Началната му станция е в кв. "Княжево" на 744 м надморска височина, а крайната при Копитото на 1348 м н. в., непосредствено до 160-метровата телевизионна кула. Дължината на линията е 1900 м и се е изминавала за 11 минути, а капацитетът е бил 600 души на час. След авария през 1991 година обаче лифтът е спрян.