Площад "Сан Марко" във Венеция отново е под 70 см вода. Сезонното традиционно наводнение, познато като "високата вода" е потопило и  други части от града, съобщават световните агенции. 

По това време на годината има прилив, който наводнява три четвърти от Венеция. Тази година той е необичайно висок и морското равнище се повиши със 156 см.

"Acqua alta" или "висока вода" всъщност е годишно явление, при което нивото на Адриатическо море се повишава и наводнява венецианската лагуна. Природният феномен се наблюдава през пролетта и есента, когато астрономическите приливи се подсилват от особеностите на метеорологичното време.

Днес нивото на традиционната "висока вода" във Венеция е вече 1,27 м. Очаква се то да се повиши още през нощта заради прогнозата за дъжд. За критично се смята покачването на водата с над 1,30 м.

Много кафенета и улици са наводнени. Като предпазна мярка властите затвориха детските градини. Някои хотели предоставят на туристите високи гумени ботуши. Те са задължителни за гардероба на жителите на града.

Силните дъждове могат да влошат положението. Изгражданата сложна система от бариери против наводнения "Мойсей" още не е въведена изцяло в експлоатация. Дори тя обаче няма да може да спре наводненията на площад "Сан Марко". Високата вода може да навреди на архитектурно-историческото наследство на града, алармират отдавна експерти. Системата "Моисей" се изгражда от 2003 г. насам, но многократно е спирана заради липса на пари и корупционни скандали. Той предвижда във венецианската лагуна да бъдат изградени 79 прегради, всяка от които ще тежи 300 тона. Те ще бъдат вдигани при висок прилив и ще спират водата от Адриатическо море да навлезе в залива.

Очаква се да бъде завършен през 2022 г., стига работата да не спира.