До края на август ще бъде открито надземното ниво и ще бъде пуснато метрото като самостоятелен обект. Така площадът пред Министерски съвет ще бъде пешеходна зона със зеленина и пейки, oбясни той по време на проверката, която направи на строително-монтажните работи на първия етап от проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика".

Църквите и римските мозайки, съхранявани в музеи при строителните дейности за метрото, ще бъдат възстановени на местата, където са открити от археолозите, обясни Рашидов, цитиран от БТА.
Той допълни, че това е първият етап от проекта, финансиран с близо 16 млн. лв. по оперативната програма "Регионално развитие".
На Ларгото ще има дръвчета, каменни пейки и осем площадки с мозайки, наподобяващи римските оригинали, които ще бъдат експонирани под стъкления купол.

Идната седмица ще бъдат поставени стъклени прегради, а след това и пасарелки и около разкопките под бул. "Княгиня Мария Луиза" при ЦУМ.

Друга любопитна находка по думите му е църквата от 4-и век, която ще бъде експонирана в самата метростанция, където е разкрита.

Вторият етап от проекта е свързан с археологическите нива под пл. "Независимост" и под бул. "Кн. Мария Луиза", а третият - с археологическите нива между бул. "Кн. Мария Луиза" и сградата на ЦУМ.
Обектът трябва да е изцяло завършен през 2013 г.

Министърът обясни, че обектът няма краен срок, тъй като не е ясно какви археологически обекти ще бъдат разкрити.
„Навремето е имало едни добри чичковци – комунисти, ударили едни бетони долу и ние стигаме до тези прегради”, каза министърът, цитиран и от "Фокус".

Рашидов добави, че България е богата на култура, но едва сега темата „Археология” се възражда.
По думите му това не е било приоритет на предишните правителства, защото ако всяка година се разкриваше по един обект, би имало вече 30-40 такива, а и обектите не са довършвани.

Министърът заяви, че това е една много дълга програма, свързана с много средства. „Щастлив съм, че вече имаме главен археолог като Симеон Дянков", подчерта Рашидов.

Проектът за реставрирането на комплекс "Сердика" се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие”. Амбициозният проект предвижда пълна интеграция на археологическите останки от антична Сердика, средновековието и възрожденския период в едно цялостно пешеходно ниво на около 19 000 кв. м.
Според министър Рашидов със завършването на първия етап от проекта "Сердика" разкритията на археолозите до ЦУМ и експонирането на уникалното културно наследство на столичния град ще се превърнат в атракция за всички жители и гости на София.