Бизнесменът Велико Желев, който беше задържан по разследване за принуда и нанасяне на телесна повреда, а след това освободен под гаранция, направи инспекция на строителството на "Хемус". Фирмата, в която той председател на управителния съвет, строи част от магистралата.

Желев сам пожела да даде брифинг за журналисти в участък от ЛОТ 1 на магистралата, предава NOVA.

"Ние не се срамуваме от това, което строим по пътищата", заяви той. Желев обясни, че в участък 1 "Хидрострой" има договори за доставки на материали и техника.

"Имаше въпроси за авансите. На този участък имаме два договора на обща стойност 213 411 734 лв. До момента имаме актувани 136 265 665 лв. Това са вложени сертифицирани пари или изпълнено 75% от трасето. Ние сме получили прословутия аванс за този участък - 76 597 509 лв. без ДДС. От сертификатите, които сме изработили, са приспаднати 49 240 956 лв. И остава аванс за възстановяване на стойност 27 356 352 лв.", посочи Желев.

Той обясни още, че "Хидрострой" се е явила на търгове, проведени от държавната фирма "Автомагистрали", за 9 от лотовете.

"По решение на правителството държавата сключи договор с "Автомагистрали". Държавната фирма "Автомагистрали" проведе търгове, покани над 17 фирми да участват. Ние участвахме на 9 от лотовете. От тези 9 лота, ние бяхме избрани с най-ниски цени от фирмата "Автомагистрали" за работа, доставки на материали, наем на техника на два от лотовете", поясни Желев.

Снимка: BulFoto

Председателят на Управителния съвет на фирма "Хидрострой", която строи част от магистралата, беше арестуван в началото на тази седмица, a по-късно - пуснат на свобода срещу 20 000 лева гаранция. Обвинението срещу него е за принуда и нанасяне на телесна повреда на негов вече бивш служител.

Снимка: BulFoto