Контейнерите със серовъглерод, които са потенциално опасни при авария за населението на Враца, ще бъдат изпразнени в кратки срокове и при спазване на всички мерки за безопасност. Това заяви днес на пресконференция собственикът на фирмата-оператор на съоръженията "Камибо-Хименерго" Станислав Попов, цитиран от БТА.

Той подчерта, че няма никаква опасност за населението на града, тъй като серовъглеродът се съхранява почти 20 години и досега не имало нито един инцидент. Попов е народен представител от ГЕРБ от Врачански район. Той положи клетва преди няколко месеца, когато Петя Аврамова бе назначена за министър на регионалното развитие и благоустройството.

Снимка: БТА

Проблемът с безопасното съхранение на серовъглерода, произведен в края на 2003 година, когато спира работа бившият химически завод "Химко", стана известен вчера от новините в централна медия. Поводът е проверка на комисия от контролни институции, назначена от Изпълнителната агенция по околната среда, за състоянието на съоръженията за съхраняване на серовъглерода като високоопасно вещество, както и за начина на тяхната експлоатация. Общото количество в двата контейнера е 110 тона серовъглерод. Проверката е извършена през май 2018 година. Установено е, че контейнерите, които се съхраняват в басейни под вода, са корозирали. Имало е, според проверяващите, и други проблеми, включително със състоянието на басейните. Направени са предписания, повечето от които не са изпълнени в указаните срокове, включително и след тяхното удължаване.

Снимка: БТА

Днес областният управител на Враца Малина Николова, която участва в пресконференцията, заяви, че е упълномощена от министър-председателя Бойко Борисов да предприеме всички действия за незабавното изпразване на контейнерите със серовъглерод, за да се премахне опасността за населението. Тя подчерта, че е упълномощена от Борисов и като председател на ГЕРБ във Враца, да потърси и политическа отговорност, ако проблемът не бъде решен в най-кратки срокове. Николова уточни, че това включва и оставката на Станислав Попов като народен представител и припомни, че ГЕРБ търси такава отговорност дори при съмнение за нарушаване на закона.

Малина Николова допълни, че по случая е имало заседание компетентните органи и областната администрация на 16 май. Съставени е акт за административно нарушение от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, а след това и наказателно постановление на фирмата-оператор. Санкцията за фирмата е 20 000 лева. Изпратен е съвместен доклад на Регионалната инспекция по околната среда и водите и областна администрация във Враца до министъра на околната среда и водите.

Кметът на община Враца Калин Каменов заяви, че настоява за незабавно решение на проблема, като се изпразнят цистерните с опасното вещество, което да се закара там, където може да бъде използвано или утилизирано. Той допълни, че серовъглеродът се съхранява почти 20 години след спирането на производство му и решение не било намерено за тези години. Проблемът е известен отдавна, сега трябва бързо решение, без да се нагнетява излишно напрежение сред хората, каза Каменов.

Станислав Попов заяви, че е разговарял с две фирми, които да изпразнят контейнерите и извозят серовъглерода. Едната от тях има интерес да го използва в химическо производство и затова взема проби за годност на химическото вещество. Резултатите ще са готови следващата седмица. Ако се окаже, че серовъглеродът не е годен за преработка в други химически продукти, ще бъдат използвани услугите на другата фирма, каза Попов. Той допълни, тази фирма е лицензирана за утилизация за опасни вещества. В отговор на въпрос собственикът на фирмата уточни, че след като е взел решение за изпразване на контейнерите, води преговори от няколко месеца, защото са малко фирмите, лицензирани да обработват и транспортират такива високоопасни вещества. Той каза, че няма да обжалва наказателното постановление, тъй като част от предписанията действително не са изпълнени. Назначен е лицензиран инженер-химик, който да следи за спазване на всички изисквания за безопасност при извършване на операциите по изпразване, пълнене и транспортиране на серовъглерода, каза още Попов.

По случая с контейнерите със серовъглерод е подаден сигнал в прокуратурата. Районна прокуратура във Враца е започнала проверка, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Камелия Трифонова. За изясняване на обстоятелствата са привлечени всички компетентни органи, допълни тя. Резултати от проверката се очакват през юни.

Производството на серовъглерод бе едно от основните във вече бившия химически завод "Химко". Серовъглеродът е силно токсично и лесно запалимо съединение, но с широко приложение при производството на пластмаса, изкуствени влакна и други крайни химически продукти. Производствените мощности за серовъглерод край Враца работеха от 1970 до 2003 година.