Протест на партия "Възраждане" с искане за оставката на правителството се провежда в София. Той започна пред сградата на парламента - бившия Партиен дом, и се премести пред Министерството на отбраната. 

Още снимки вижте тук >>> 

Събралите се пред парламента поискаха оставката на правителството, както и България да не изпраща военна помощ на Украйна. От партия "Възраждане" не одобряват политиката на кабинета "Денков - Габриел", в това число готвените промени в конституцията, настояват и за провеждането на референдум за запазване на българския лев.

"Долу сглобката", скандираха протестиращите, които се събраха пред сградата на МС в 12 часа. В района имаше засилено полицейско присъствие, а движението на автомобили бе затруднено.

След това протестът се премести пред сградата на Министерството на отбраната, където събралите се поискаха оставката на министър Тодор Тагарев.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

По-рано БНР съобщи, че жители на Хасково и Кърджали, симпатизанти на партията, са отпътували за София тази сутрин с един автобус и с лични автомобили за участие в протеста. 

Депутатът и координатор на "Възраждане" за Кърджали и Хасково Георги Георгиев каза пред общественото радио, че протестът е насочен върху цялостната политика на "сглобката": "Протестът ще изрази недоволството на българските граждани, което е насъбрано от купищата неправилни, неадекватни решения, които взеха правителството или сглобката, както те сами се наричат. Ние сме длъжни да реагираме като отговорна политическа организация и смятаме, че трябва да активираме максимално гражданите, за да изразят своето недоволство".

Снимка: БТА

Лидерът на партията Костадин Костадинов посочи, че датата на протеста не е избрана случайно: "22 септември е Денят на българската независимост. Ние трябва да извоюваме отново независимостта и свободата на България, ако искаме тя да просъществува като държава".

Пред Народното събрание и Министерството на отбраната има засилено полицейско присъствие

Снимка: БТА

Деян Николов от "Възраждане" заяви, че протестират с искания за оставка на правителството, защото според него то не е българско: 

"Самите им действия показват, че те се занимават само с геополитически интереси и въпроси, това се видя с отмяната на забраната за внос на украинско зърно, видя се с реакторите, които искат да пратят, почти всичко, което са направили в парламента е свързано с геополитически въпрос. Къде останаха проблемите на хората, високите цени и инфлацията".