Ситуацията с чистотата на въздуха в столицата се подобрява, посочи Александър Симидчиев, председател на Сдружение "Въздух за здраве". Световната здравна организация обаче дава по-ниски нива на норми за замърсяване на въздуха, а у нас следваме европейските нива за замърсяване, обясни той пред БНР.

Днес е Световният ден на белия дроб - органът, който е пряко свързан с чистотата на въздуха. Седем милиона души в света умират ежегодно от излагане на мръсен въздух, каза още Симидчиев.

"Ние направихме едно проучване с подкрепата на Столична община тази година, в което направихме анализ на контактите на Бърза помощ и връзката на въздушното замърсяване и това, което установихме, е, че при повишаване на въздушното замърсяване над нивата на СЗО в София броят на контактите към Бърза помощ се увеличава с над десет процента. Така че въздушното замърсяване е огромен проблем. Той засяга както белия дроб, така и преминавайки през тази тънка мембрана и навлизайки в организма засяга всичко останало - мозък, сърце, бъбреци, панкреас, всичко", обясни експертът.

По думите му, въздухът в столицата в момента е с добро качество, но проблемите тепърва предстоят, защото всяка включена печка на твърдо гориво е колкото 13 автомобила или 50 хиляди печки се равняват на 900 хиляди автомобила повече.

"В София ситуацията със замърсяването се подобрява, но независимо, че се подобрява, последните данни, които се събират, показват степента на вредата, тоест нивата, които са приети за норма в ЕС, не са достатъчно ниски. СЗО за много от параметрите е наполовината на нивата на ЕС. Ние сега се стремим към нивата на ЕС, а СЗО вече има по-ниски нива на норми за замърсяване на въздух, например с фини прахови частици", каза още председателят на Сдружение "Въздух за здраве".

91 на сто от световното население живее на места, където качеството на въздуха надвишава нормите за безопасност на СЗО.