България няма да плаща финансови санкции за мръсния въздух на този етап. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

„Още на първите ни срещи, които ще имаме след лятната ваканция с текущата комисия, ще покажем напредъка, който сме направили. От тази година влезе в сила система за ранно предупреждение и за контролиране на нивата на замърсяване. Тя би трябвало да ги контролира така, че да няма превишавания на серните окиси. В района бяха направени много инвестиции в тази посока. Тенденцията е добра, но е факт, че за периода, за който ни съдят е имало превишавания на нормите”, коментира Нено Димов решението на Европейската комисия да съди отново България за мръсния въздух край Гълъбово. Той добави, че е направил сравнение и между различните горива и видове печки, които се използват за отопление, тъй като те също замърсяват въздуха.

„Ако гледаме не на обем, а на киловат час най-скъпо излиза да горите дърва на старата печка, а най-евтино излиза да горите добри въглища. 2 пъти е разликата на печка, която има екодизайн. С 40% по-евтино е, ако е имате нова печка при същото гориво“, поясни министърът.

Нено Димов заяви, че най-сериозният проблем за справянето с мръсния въздух е манталитетът на хората и добави, че ще отнеме години, за да заменим старите автомобили с електромобили, за да допринесем за чистия въздух. „500 млн. ще бъдат инвестирани в общините за сертификация на транспорта през следващите две години“, каза той.