Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представителите на германската компания NVL Group - Дирк Малговски, и нейният местен партньор МТГ "Делфин" - Светлин Стоянов, дадоха днес началото на строежа на първия от двата нови патрулни кораба за ВМС. На церемонията в хале в МТГ "Делфин" стартира плазменото рязане /разкрой/ на стоманата за плавателния съд.

Контраадмирал Ефтимов коментира, че моментът е исторически за българските Военноморски сили и българската армия. По думите му това е не само началото на технологичен процес, но и старт на необратим процес на модернизация на ВМС на армията. По договор първият кораб трябва да бъде спуснат на вода до края на 2025 г.

Адмиралът посочи, че задачата е пуснатият скъпоструващ ресурс на държавата да бъде превърнат в отбранителен потенциал. По тази причина е поставена задача пред командира на ВМС да започне формиране на екипажите, те да участват в процеса на строителство на плавателния съд, за да може той да бъде усвоен и със спускането на вода в кратки срокове да бъдат добити първоначални бойни оперативни способности.

Снимка: БТА

Ефтимов каза, че следващото плащане за строителството на кораба е през януари 2022 г. и засега всичко е осигурено. Той допълни, че се водят преговори с производители на съответните боеприпаси и когато е готова документацията, тя ще бъде представена на политическото ръководство на министерството на отбраната. Корабът ще се насища с оборудване във Варна. Той се строи тук, всичко ще се доставя на място и плавателният съд ще бъде наситен със съответната техника и въоръжение във Варна.

Подводницата за ВМС е приоритет за нас, каза в отговор на въпрос Ефтимов. Той посочи, че се работи страната ни да има подводница. По думите му тя ще е втора ръка, но с тази опция се надява България да се върне на картата на подводното плаване. Началникът на отбраната припомни, че са водени преговори с Норвегия и с друга държава, които са на напреднал етап. Все още не става въпрос за финансови параметри, но има твърд ангажимент от преговарящата страна.

Във финансовото министерство се извършват разчети за бюджета за отбрана за следващата година, съобщи още адмиралът. Основният вариант по който се работи, е обнадеждаващ, за да продължи поетият от нашата страна ангажимент разходите за отбрана да достигнат до 2 процента от БВП. За следващата година се очертава този процент да е 1.75, но това са прогнозни цифри.

Снимка: БТА

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов посочи, че днес е много щастлив ден, защото плановете започват да се реализират. Той уточни, че през следващите години има да се свърши много работа, но преди всичко подготовката на екипажи, организиране на обучението им, защото плавателният съд е сложно техническо съоръжение, което изисква съвсем друго ниво на знание и подготовка.

На официалната церемония присъстваха областният управител на Варна Марио Смърков, представители на местни и държавни институции.