Протест срещу прожекция на белгийския филм "Близо" събра тази вечер десетки варненци пред Фестивалния и конгресен център в града. Присъстващите, някои от които с тениски с логото на "Възраждане", издигнаха плакати за запазване на християнските ценности и недопускане на чужда морална пропаганда у нас.

Прожекция изобщо нямаше, като от Фестивалния център обясниха, че няма продадени билети. Юлиян Губатов и Георги Георгиев от "Възраждане" коментираха, че филмът не бива да се допуска по големите екрани в страната, защото пропагандира интимност при 13-годишни деца.

"Най-сериозният проблем е, че едното от момчетата се самоубива, на това ли трябва да учим нашите деца?!", попита Георгиев, цитиран от БТА. Губатов допълни, че който има желание да гледа подобни филми, може да го прави у дома си, като ги тегли от интернет. По думите му такива модели обаче не бива да се лансират по големите екрани, защото са чужди на българите и подкопават християнските и морални устои на нашето общество.

Към протеста се присъединиха и няколко десетки млади хора с черни тениски, които се опитаха да предизвикат полицаите и да нахлуят в сградата на Фестивалния център. До сериозни сблъсъци не се стигна.

На 11 юни протестиращи от "Възраждане" и в София се обявиха срещу излъчването на филма на белгийския режисьор Лукас Донт в кино "Одеон". Филмът проследява историята на две 13-годишни момчета, най-добри приятели, които през лятото са неразделни, но началото на учебната година идва с проблеми. "Те поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка", гласи ревюто на филма в cinefish.bg. В него се казва и че "Близо" е превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението.

Освен това е сред петте заглавия, номинирани за Наградата на публиката LUX, която се присъжда повече от десетилетие от Европейския парламент, а в Кан миналата година бе отличен с Голямата награда на журито.