Решението за смяната на главния секретар на МВР е взето изцяло от мен, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред NOVA. Товa станало още в първите дни, в които Стоянов поел ведомството. Той допълни, че съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е бил на среща с него, но не са обсъждани кадрови промени в министерството.

Промените в МВР не са политическа чистка, каквито са обвиненията срещу мен от страна на бившия вътрешен министър Иван Демерджиев и подалия оставка главен секретар Петър Тодоров, категоричен беше Калин Стоянов. Той обяви, че не знае за среща на Кирил Петков, Бойко Борисов и бащата на Кирил Петков - Петко Петков с Алексей Петров и убитият бизнесмен да е в основата на сегашното управление. Няма и информация да е бил подготвян пост за Алексей Петров в ДАНС, посочи Стоянов.

По-рано днес самият Бойко Борисов обяви, че Петров е осигурил логистиката за среща, на която е договорено намирането на път, за да се състави правителство, но самият бизнесмен не е присъствал на нея, както и бащата на Кирил Петков. 

Работи се по много версии за убийството на Алексей Петров, като една за отмъщение, свързано с неговото минало, както и неуредени финансови отношения. Не се изключва обаче и политическо убийство. Все още няма заподозрян пряк извършител, нито поръчител на убийството, каза вътрешният министър.

За момента няма връзка между връщането в България на Васил Божков и смъртта на Алексей Петров, както и убийството на Красимир Каменов - Къро в Южна Африка.

Информация за връщането на Васил Божков е постъпила в МВР на 23 август, тя е била проверена и потвърдена, каза още министърът. Едва на 28 август е бил получен документ, в който за първи път се вижда думата "екстрадиция", но в този случай не са били спазени условията за екстрадиция. Преди подобно действие би трябвало да има продължителна комуникация между службите на България и Обединените арабски емирства и да се организират служители на МВР, които да отидат в ОАЕ и да съпроводят Божков в България. За момента в МВР няма информация животът на Васил Божков да е застрашен, а охраната му е била назначена от съда.

Продължава издирването на обвинения за убийството на Димитър Малинов от Цалапица, каза министър Стоянов. С негова заповед от тази седмица дисциплинарно е уволнен директорът на Районно управление "Стамболийски". Образувани са дисциплинарни проверки и производства, има отстранен служител, очакват се и още уволнения по този случай, каза Калин Стоянов.

В МВР предстои подготовката за местния вот. От данните от последните избори, най-много нарушения на изборното законодателство и досъдебни производства са образувани в Бургас, Монтана, Варна и Хасково, посочи още минитсърът на вътрешните работи.