Общината е наложила санкции за 140 000 лв. за почистващите фирми за неизпълнение на дейностите по почистване на снега в няколко столични района. Те са глобени за непочистени прилежащи пространства на спирки на градския транспорт и на подходи към пешеходни подлези. Това написа във фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

Екипите на Столичен инспекторат наложиха 71 санкции в районите "Триадица", "Подуяне", "Връбница", "Лозенец", "Студентски", "Банкя", "Искър", "Люлин", "Овча купел", "Панчарево", "Младост", "Витоша". Санкцията за непочистена спирка на градския транспорт до 07.30 ч. е в размер на 2000 лв., казва той.

От общината са обърнали специално внимание на почистването на леда около спирките на градския транспорт, тротоарите пред болниците, училищата и детските градини и яслите, подстъпите към подлезите и самите подлези.

Започнахме почистването и на вътрешнокварталните улици дотам, докъдето можеше да влезе техниката. Заради ниските температури утре очакваме нови заледявания там, където днес снегът и ледът се топеше. Продължаваме с обработването на заледените тротоари и ще работим по сигнали, получени в контактния център на общината. Столичният инспекторат утре ще проверява за непочистени тротоари основно пред търговски обекти, но също и пред институции и офис сгради, посочва кметът.

Той призова собствениците да почистят пространствата пред съответните сгради, хотели, офиси и магазини.